Omwonenden kunnen opgelucht ademhalen: bouwen in Spoorbos van de baan

Gepubliceerd op 27 juni 2019 om 22.34 uur

BOSKOOP - In het Spoorbos (Loefzijde) in Boskoop gaan geen huizen gebouwd worden. Dat heeft de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn donderdagavond, zoals eerder deze maand al duidelijk werd tijdens de commissievergadering, besloten.

Wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) verdedigde het plan van projectontwikkelaar Terre Nova om elf woningen te bouwen in het Spoorbos. Het is volgens hem een gesloten compromis na een gedane toezegging van de voormalige gemeente Boskoop, van voor de fusie met de gemeente Alphen. Het aanvankelijke plan bestond uit tachtig nieuwe woningen.

Buurtbewoners willen niet dat het Spoorbos een woonbestemming krijgt, ondanks dat het natuurgebied tegelijkertijd openbaar toegankelijk blijft. De politiek geeft gehoor aan de wens van de omwonenden.

Financiële consequenties

Alleen VVD wil het Spoorbos daadwerkelijk bebouwen. Nieuw Elan en SGP stemden tegen het besluit om niet te bouwen, maar zeggen voorstander te zijn om niet te bouwen. Dat zij tegen stemden, komt omdat zij het niet eens zijn met de wijze waarop de gemeenteraad dit besluit neemt.

Beide politieke partijen vrezen de mogelijke financiële consequenties die het besluit heeft voor de gemeente Alphen. Nieuw Elan en SGP sluiten niet uit dat de projectontwikkelaar met een claim komt en hadden graag gezien dat de raad op een andere manier tegen het plan had gestemd.

Politiek debat verstoord

Dat het onderwerp leeft rond de Parklaan in Boskoop, werd begin juni duidelijk. Toen werd de commissievergadering over het Spoorbos verstoord door twee mannen. Zij bleven aanhoudend reageren op meningen van raadsleden en werden uiteindelijk uit de raadzaal gezet.

De mannen werkten niet mee, de politie werd gealarmeerd en er ontstond een handgemeen. De twee mannen werden beneden bij de ingang van het gemeentehuis gearresteerd. De mannen verweerden zich met geweld tijdens hun aanhouding. De politie heeft aangifte tegen hen gedaan.

Stemming gemeenteraad

Voor (23): CDA (6), GroenLinks (5), D66 (3), PvdA (2), SP (2), CristenUnie (2), Beter Alphen (1), RijnGouweLokaal (1), Wijken en Kernen Belangen (1).

Tegen (15): Nieuw Elan (9), VVD (5), SGP (1).

38 van de 39 raadsleden waren aanwezig.

Hieronder kun je onze televisiereportage bekijken naar aanleiding van het besluit in de gemeenteraad donderdagavond. Ook zijn de interviews met wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) en raadsleden Ernst-Jan Straver (PvdA) en Peter Bontekoe (Wijken en Kernen Belangen) in hun volledigheid terug te luisteren.

advertentie advertentie