Ondanks gepresenteerd plan: geen weg tussen N11 en Boskoop door natuurgebied, belooft wethouder

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - Er gaat geen weg aangelegd worden door het natuurgebied tussen de N11 bij Alphen aan den Rijn en Boskoop. Die toezegging heeft verkeerswethouder Kees van Velzen (CDA) donderdag gedaan aan de gemeenteraad. Ondanks dat de gemeente het niet wil, staan in het Beter Bereikbaar Gouwe-plan drie potentiële wegen door het Zaanse Rietveld, IJsvogel en een ecologische verbindingszone ingetekend.

De overheid wil investeren in de regionale infrastructuur. Onder meer om de overvolle wegen in en rond Boskoop, Hazerswoude-Dorp en Bodegraven meer lucht te geven. Zo moet de Bodegravenboog in de toekomst ervoor zorgen dat het verkeer soepel van de N11 naar de A12 (met name richting Rotterdam) kan. Maar ook extra asfalt om het (vracht)verkeer vanuit Boskoop naar de N11 te loodsen is een agendapunt.

Ondanks dat de Alphense gemeenteraad begin dit jaar unaniem besloot dat een weg aanleggen door het Spookverlaat uit den boze is, heeft de weg toch een plekje gekregen in het medio mei - door de provincie Zuid-Holland en gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen - gepresenteerde plan.

Geërgerd

'De raad is nog niet betrokken geweest bij deze varianten en heeft nog niets mogen zeggen over deze nieuwe voorgestelde varianten. Maar deze varianten zijn nu wel onderwerp van gesprek aan de verschillende gesprekstafels', sprak D66-raadslid Pieter-Jan Morssink Van Velzen donderdag geërgerd toe. 'Hier is geen bestuurlijke instemming over', verweerde de wethouder zich tijdens de gemeenteraadsvergadering.

De reden dat de nieuwe weg ingetekend staat, is volgens Van Velzen dat de weg tijdens de afgelopen inspraakprocedure - toen betrokkenen de mogelijkheid hadden om hun visie te geven - is ingebracht als mogelijke oplossing. 'Wij staan er niet achter en de gedeputeerde van de provincie heeft gezegd dat het niet gaat gebeuren', zegt Van Velzen tegen de gemeenteraad. Om daar aan toe te voegen: 'Ik zal het besluit van de gemeenteraad volledig uitvoeren.'

Voorlichtingsbijeenkomsten

In juni en juli volgen twee digitale voorlichtingsbijeenkomsten over het gepresenteerde Beter Bereikbaar Gouwe-plan. Na de zomer wordt een besluit genomen door de betrokken gemeenten en de provincie Zuid-Holland.

Lees ook: Gemeenteraad unaniem over oeververbinding Boskoop en weg Spookverlaat