Onderzoek naar mogelijk vervuilde grond bij Koningin Máximabrug

Maximabrug Foto: Michel Looyenstein

ALPHEN AAN DEN RIJN - Er wordt een onderzoek ingesteld naar mogelijk vervuilde grond die is gebruikt bij de aanleg van de Koningin Máximabrug in Alphen aan den Rijn. Omgevingsdienst Midden Holland zal het onderzoek uitvoeren, de resultaten worden eind juni verwacht.

In de landhoofden van de brug is thermisch gereinigde grond gebruikt. Dat is ernstig vervuilde grond en teerhoudend asfalt dat middels verhitting in een oven wordt schoongemaakt. In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is er elders in het land onderzoek gedaan, waaruit bleek dat deze hergebruikte grond verontreinigingen bevat die de grond na reiniging niet meer had mogen bevatten.

'Uit dit onderzoek is ook gebleken dat andere overheden, waaronder de gemeente Alphen aan den Rijn, deze grond van dezelfde verwerker hebben afgenomen', schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan omwonenden. Het zou gaan om zo'n 70.000 kuub.

Zware metalen en benzeen

Uit onderzoek van EenVandaag en Trouw blijkt dat op minstens tien locaties in Nederland zorgen bestaan over milieuvervuiling door deze 'gereinigde grond'. Bij enkele projecten is inmiddels aangetoond dat schadelijke stoffen in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen.

Zo is bij een dijk in Zeeland geconstateerd dat de grond zware metalen bevat die in het grondwater terechtkomen. Ook zijn stoffen aangetroffen die bij een juiste verhitting verdampt zouden zijn, waaronder het kankerverwekkende benzeen.

Strafrechtelijk onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) doet inmiddels strafrechtelijk onderzoek naar het verwerkingsbedrijf. 'Het onderzoek gaat over het naleven van protocollen die zijn vastgesteld voor de thermische reiniging van vervuilde grond. Die protocollen zijn bedoeld om een goed eindproduct te krijgen dat op milieuhygiënisch verantwoorde wijze kan worden toegepast', legt het OM uit.