Gepubliceerd op 20 Mei 2020 om 11.10 uur

Onderzoek provincie bevestigt: jarenlang verzuimd Boskoopse hefbrug te versterken

BOSKOOP - De hefbrug in Boskoop is sinds 1990 niet veilig geweest en de provincie Zuid-Holland was daar sinds 2012 van op de hoogte. Toch verzuimden de verantwoordelijk gedeputeerden, in eerste instantie Ingrid de Bondt (VVD) en later Floor Vermeulen (VVD), om in te grijpen de gebreken aan te pakken.

Toen de provincie in 2012 aparte voetpaden wilde aanbrengen aan de hefbrug in Waddinxveen, werd een onderzoeksbureau gevraagd om onderzoek te doen naar de stabiliteit van de hefbrug. Dat onderzoeksbureau concludeerde dat beide heftorens niet sterk genoeg waren voor de verzwaring. Die conclusie gold óók voor de Boskoopse hefbrug, die in 1990 al werd verzwaard. Waar de hefbrug in Waddinxveen na het onderzoek in 2012 wél werd versterkt, gebeurde dat in Boskoop niet.

Dat stelt de Eenheid Audit en Advies (EAA) van de provincie Zuid-Holland, die in opdracht van de provincie onderzoek heeft gedaan naar de onveilige Boskoopse hefbrug. Het woensdag gepubliceerde onderzoek bevestigt de belangrijkste conclusie die Studio Alphen-mediapartner Omroep West vorige maand trok op basis van een groot aantal documenten die via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) waren verkregen.

Hefbrug 'ineens' afgesloten

10 oktober 2019 werd de hefbrug aan het begin van de avond plotseling afgesloten. Gedeputeerde Vermeulen, saillant genoeg woonachtig in Boskoop, nam die beslissing nadat Ingenieursbureau Rotterdam hem eerder die dag tijdens een second opinion wees op een zeven jaar oud rapport waaruit blijkt dat de hefbrug het kan begeven. Aanleiding voor de second opinion was de roestvorming (corrosie) die werd ontdekt tijdens het reguliere onderhoud aan de brug.

'Het provinciebestuur realiseert zich dat de situatie die heeft geleid tot het onmiddellijk afsluiten van de hefbrug Boskoop niet had mogen ontstaan en trekt zich de bevindingen uit het rapport aan', luidt de eerste schriftelijke reactie. 'Wij erkennen dat het beheer en onderhoudsproces van de hefbrug Boskoop in de onderzochte periode op veel punten beduidend beter had gekund en gemoeten.'

Provinciegedeputeerde Vermeulen geeft woensdagmiddag een uitgebreide reactie. Het provinciebestuur kondigt aan de aanbevelingen van de EAA om het onderhoud van provinciale bruggen, sluizen en wegen te verbeteren, over te gaan nemen. Het periodieke onderhoud van een brug moet zich richten op de constructie als geheel, niet op individuele onderdelen van een oeververbinding. Ook het beheren van beschikbare informatie over de voorzieningen en de archivering moet beter.

advertentie
 
advertentie