Onweersbuien met hagel en zware windstoten verwacht, wanneer bel je 112?

Foto: ANP

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het KNMI waarschuwt voor zondagmiddag voor stevige onweersbuien. Het weerinstituut heeft daarom tussen 14.00 en 17.00 uur in Zuid-Holland code geel afgegeven.

De buien trekken aan het begin van de middag vanuit het zuidwesten het land binnen. Het kan ook hagelen en er zijn zware windstoten van tussen de 75 en 100 kilometer per uur mogelijk. Er kan in korte tijd veel regen vallen, waardoor plaatselijk kans is op wateroverlast.

De buien trekken noordoostwaarts over het land. 'Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden', meldt het KNMI. In de loop van de dag zijn de buien verdwenen, verwacht het weerinstituut.

Hulpdiensten bellen

'Bij deze buien is er kans op zware windstoten en kan er in korte tijd veel neerslag vallen. Hierdoor kan plaatselijk wateroverlast ontstaan', waarschuwt de brandweer. 'Geen spoedsituatie, maar wel brandweer nodig? Bel: 0900-0904.' Is er wel een levensbedreigende situatie, kan alsnog 112 gebeld worden.

Voor ondergelopen ruimtes of een verstopte riolering komen de hulpdiensten niet langs. Een verstopte riolering op straat moet bij de gemeente gemeld worden. Losliggende putdeksels op straat komen voor rekening van de brandweer. Dat geldt ook voor risico op kortsluiting of brand. Als je jezelf niet in veiligheid kunt brengen is er acuut gevaar en kan 112 gebeld worden.

Lees ook: Gemeente Alphen haalt woensdag geen vuil meer op