Oorzaak brand bij Nieuw Werklust blijft raadsel: brandstichting uitgesloten

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Het blijft een raadsel hoe de brand op het terrein van Nieuw Werklust heeft kunnen ontstaan. Een woordvoerder van de politie meldt aan Studio Alphen dat het onderzoek naar de oorzaak van de brand inmiddels is afgerond. Daaruit trekt de politie de conclusie dat er geen sprake is van brandstichting.

Op dinsdagavond 8 november ontstond brand in een monumentaal pand op het terrein aan de Rijndijk. Brandweereenheden uit de gehele regio werden opgeroepen om het vuur te bestrijden. Ruim vier uur later kon het sein brand meester gegeven worden.

De voormalige kleiwarenfabriek aan de Oude Rijn verkeert al jaren in erbarmelijke staat, sommige gebouwen zijn eerder zelfs al ingestort. Onlangs werd bekend dat binnen een half jaar een plan van aanpak gepresenteerd wordt over de herontwikkeling van Nieuw Werklust. Daar heeft het college van burgemeester en wethouders afspraken over gemaakt met de eigenaren van het terrein.

Uit eerdere verkenningen is gebleken dat slechts een gering deel van het complex mogelijk bewaard zou kunnen worden. Een restauratie van het gehele complex is te duur en niet rendabel. Wat de gevolgen van deze brand zijn op de plannen voor herontwikkeling, zal nog moeten blijken.