Op terrein van Westvaartpark komt van alles uit de grond: nu ook Romeinse dam ontdekt

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Wonen op een stukje Romeinse geschiedenis is wat er aan zit te komen voor de toekomstige bewoners van het nieuwbouwproject Westvaartpark in Hazerswoude-Rijndijk. Op die locatie hebben archeologen van Vestigia BV en het Rijksmuseum van Oudheden eerder deze maand een Romeinse dam opgegraven.

De vondsten die zijn opgegraven tijdens het archeologisch onderzoek duiden er op dat dit gebied vanaf de derde eeuw werd bewoond door Romeinse militairen, ter versterking van de Limes (de noordelijke grens van het Romeinse Rijk). Er zijn geen grote bouwwerken teruggevonden, maar uit de dam blijkt dat er een militair gebouw in de buurt moet hebben gestaan. In de kreek langs de dam zijn wel vele vondsten gedaan, zoals aardewerk, munten, mantelspelden en leren schoenzolen. ‘De typerende vondsten van een Romeinse militaire legerplaats’, volgens het Rijksmuseum van Oudheden.

De vondsten worden nog onderzocht en geanalyseerd, waardoor echte conclusies nog uit zullen blijven. Maar dat zo’n kleine opgraving tussen eerder opgegraven grote forten in zoveel materiaal oplevert, versterkt in elk geval de theorie dat er op veel andere niet-onderzochte plekken langs de Limes nog veel te ontdekken valt.

500-ponder

De locatie, waar momenteel voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwe woonwijk Westvaartpark worden uitgevoerd, blijkt een bron voor historische opgravingen. Hier werd op 19 november ook al een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Het ging om een ongewapende 500-ponder, die daarna veilig op het strand van Wassenaar tot ontploffing is gebracht. 

Lees ook: Maquette van Romeins castellum op Rijnplein: ‘We konden een hele goede reconstructie maken’