Op zoek naar de huismoeder en grijze stipspanner tijdens Nationale Nachtvlindernacht

ALPHEN AAN DEN RIJN - De achttiende Nationale Nachtvlindernacht is vrijdag 1 en zaterdag 2 juli. In Alphen aan den Rijn verzorgt de IVN Vlinderwerkgroep vrijdag 1 juli een excursie.

De huismoeder, grijze stipspanner, gewone worteluil, en bonte brandnetelbladroller; allemaal vlinders die deze avonden en nachten waargenomen kunnen worden. Vrijdag 1 juli kunnen geïnteresseerden zich om 21.30 uur melden bij Bezoekerscentrum De Veenweiden aan de Burgemeester Bruins Slotsingel om op zoek te gaan naar de vele vlindersoorten die Alphen rijk is.

De nachtvlinders worden gelokt met een felle lamp, zoete stroop en wijntouwen. Door de opgehangen witte lakens zijn ze goed te bekijken. Heel wat vlinders zullen zich laten zien, want er bestaan meer dan zevenhonderd nachtvlindersoorten in Nederland én juli is de nachtvlindermaand.

In eigen tuin

Ook in de eigen tuin zijn nachtvlinders waar te nemen. Sommige soorten bloemen verspreiden als het donker is de heerlijkste geuren om nachtvlinders aan te trekken. Tijdens het drinken van de nectar zijn ze goed te bekijken.