Opdrachtgever beschieting Alphense tattooshop hoort 26 maanden cel tegen zich eisen

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie (OM) eist 26 maanden gevangenisstraf tegen een 36-jarige man uit Woudrichem die opdracht zou hebben gegeven om een Alphense tattooshop te beschieten. Dat gebeurde vorig jaar in de nacht van 14 op 15 juni.

De schutter, een 30-jarige man uit Maasdijk, kon eerder al worden aangehouden. Hij is in november veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Waarom de man had geschoten en wat de connectie was tussen hem en de tattooshop, is lang onduidelijk geweest. Totdat het slachtoffer, de eigenaar van de tattooshop, hoorde dat bij de schutter spullen van motorclub Bandidos waren gevonden.

'Ineens viel het kwartje: het slachtoffer wist nog wel iemand met wie hij vroeger in een motorclub zat maar die anderhalf jaar voor de beschieting met ruzie was vertrokken en overgestapt naar Bandidos', legt het OM uit. Die man bleek een goede bekende van de schutter te zijn.

'Een zeer intimiderende bedreiging'

Nu bij die andere motorclub iemand lid wilde worden, wist de 36-jarige man uit Woudrichem volgens het OM nog wel 'een klusje waarmee de nieuweling zich kon bewijzen'. 'Het ging echt nergens anders om, dan dat men de nieuweling bij de motorclub wilde', zei de officier van justitie woensdag tijdens de zitting in de rechtbank. 'Iemand met wie hij niks te maken had en die hem niks had misdaan, heeft daarvoor de prijs betaald. De achteloosheid waarmee verdachte het plan bedenkt en laat uitvoeren, voor - let wel - het schamele bedrag van 500 euro, zegt genoeg.'

De officier benadrukte dat de beschieting 'een zeer intimiderende bedreiging' is geweest met grote impact op het slachtoffer en de omwonenden in de Alphense winkelstraat. 'En de rol van de verdachte is daarbij nóg kwalijker dan die van de schutter.' Tegen de verdachte uit Woudrichem is een gevangenisstraf van 26 maanden geëist. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.

Lees ook: 15 maanden celstraf voor beschieten van Alphense tattooshop