Openbaar vervoer grootste knelpunt ondernemers: ‘Zorg voor betere bereikbaarheid’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Zorg voor een betere bereikbaarheid van Alphen aan den Rijn met het openbaar vervoer, voordat bedrijven vertrekken en achterblijvers geen goed personeel meer kunnen aantrekken. Die oproep doen ondernemers in de laatste uitzending van Zaken zijn Zaken, het zakelijke radioprogramma van Studio Alphen.

Voor ondernemers is het investeren in kennis en opleidingen voor het personeel juist op dit moment enorm belangrijk. In de uitzending vertellen Dan Ligtvoet van Stichting Alphen Marketing, Vanessa Tekelenburg van Accent Interactive en Hidde van der Louw van Pluto Sport dat zij dat ook volop doen. Ze tonen hiermee hun waardering voor medewerkers en dat leidt tot een grotere trots op het bedrijf wat weer een voorwaarde is voor betere dienstverlening. 

De sleutel om goed personeel te vinden en te houden blijkt echter niet alleen bij deze waardering te liggen. Het moet voor medewerkers mogelijk zijn om het bedrijf te bereiken. En daar schort het aan. Hooggekwalificeerd personeel dat ondernemers van buiten de stadsgrenzen willen aantrekken ervaren dat Alphen en haar kernen slecht bereikbaar zijn. Dit belemmert direct de groeimogelijkheden van bedrijven en daarmee van de gehele lokale economie.

'Eigenlijk iedereen moet nu bij ons met de auto komen. Dat is dus niet altijd even makkelijk, want zoveel parkeerplekken hebben we ook gewoon niet ', zegt Tekelenburg. 'Personeel haakt wel af als het openbaar vervoer niet goed genoeg is.' Ligtvoet zegt dat Alphen ook in vervoersoptiek aantrekkelijk moet zijn. 'Dus we moeten zorgen dat verbindingen goed zijn, fietssnelwegen zijn er nog niet van Alphen naar Leiden, Gouda of Den Haag. Fietsen gaat echt een belangrijk dingetje worden in Alphen, dat weten we wel.'

Over Zaken zijn Zaken

In het programma Zaken zijn Zaken bespreken lokale ondernemers elke maand actuele onderwerpen op het gebied van groei, vestigingsklimaat, duurzaamheid en personeel. Ondernemersverenigingen, organisaties die de lokale economie stimuleren en inhoudelijke experts ondersteunen het programma met hun kennis en netwerk. Het programma is iedere eerste zondag van de maand live te beluisteren tussen 12.00 en 13.00 uur. De uitzending van zondag 5 februari is hieronder als podcast te beluisteren.