Opnieuw koperdiefstal rond treinspoor in Alphen aan den Rijn

Onderstation Foto: Google Street View

ALPHEN AAN DEN RIJN - Opnieuw hebben koperdieven toegeslagen rond het treinspoor in Alphen aan den Rijn.  Dit keer vond de diefstal plaats in een zogeheten onderstation bij het spoor tussen de Prins Bernhardlaan en Aziëlaan.

Volgens de politie vond de diefstal in de nacht van woensdag op donderdag rond 02.35 uur plaats. Mensen die iets verdachts hebben gezien worden verzocht contact op te nemen met de politie via het telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

In een onderstation wordt elektriciteit van het middenspanningsnet omgezet naar een lagere spanning voor het spoor.  Eerder deze maand zorgde koperdiefstal voor verstoring in de treindienst. Er zijn toen kabels gestolen.

Levensgevaarlijk

Spoorwegbeheerder ProRail probeert koperdiefstal al langere tijd flink aan te pakken. Zo zijn er op veel plekken hekken en bewakingscamera's geplaatst, wordt er gecontroleerd door beveiligers en wordt - waar mogelijk - het koper vervangen door aluminium. 

Koperdiefstal is daarnaast levensgevaarlijk volgens de spoorwegbeheerder. 'Ze knippen op goed geluk en dat maakt hun daad levensgevaarlijk. Bij het raken van een verkeerde kabel, ben je er zeker van dat je het niet heelhuids na kunt vertellen', valt te lezen op de website van ProRail.

Lees ook: Koperdiefstal rond spoor zorgt voor verstoring in treindienst