Oppositie opent aanval op wethouder Schotanus vanwege ijsbaan in Leiden

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Wethouder Gert-Jan Schotanus van Nieuw Elan heeft het woensdagavond zwaar te verduren gehad tijdens een ingelaste commissievergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Die vergadering ging over het wel of niet meebetalen aan de nieuw te bouwen ijsbaan in Leiden.

De oppositie is boos op de wethouder. Ze vinden dat Schotanus het proces om tot een besluit in de gemeenteraad te komen niet goed heeft geleid en ook hebben de schaatsclubs volgens hen geen eerlijke kans gekregen. Sommige partijen beweren een motie van wantrouwen tegen de wethouder te overwegen. Drie uur lang werd er woensdagavond gedebatteerd door de commissieleden van de Alphense gemeenteraad.

Een vergadering voor de bühne. Want het besluit van Leiden stond al vast. Althans, daar leek het op. Totdat aan het einde van de vergadering plotseling een e-mail van de Leidse wethouder in de mailbox van zijn Alphense collega belandde. Dat bood een nieuwe opening. Als Alphen aan den Rijn en andere gemeenten bereid zijn om garant te staan voor 3,5 miljoen euro, wil Leiden dat bedrag lenen aan schaatsclubs om de ijsbaan alsnog op te waarderen van 250 naar 333 meter.

Dit artikel gaat verder onder de radio-interviews met raadsleden Iris van der Kolk (SP) en Henk Goes (PvdA)

SP eiste excuses van de wethouder, maar kreeg die niet. 'Ik had het een mooie geste gevonden als de wethouder zijn excuses had aangeboden in plaats van vrij emotioneel te reageren. De schaatsverenigingen leggen hun gevoel op tafel en zeggen niet gehoord te zijn. Dat is een redelijke aantijging en dan zou het de wethouder sieren excuses te maken', vindt raadslid Iris van de Kolk.

Of een motie van wantrouwen ook daadwerkelijk wordt ingediend, zegt Van de Kolk nog niet te weten. 'We moeten de verdere discussie afwachten en kijken wat er uit het voorstel voor de garantstelling komt. Wij willen dat de wethouder de schaatsverenigingen helpt', aldus het SP-raadslid. Peter Bontekoe van Lijst Bontekoe vindt dat wethouder Schotanus sturend is geweest in de uitkomst van het onderzoek dat is uitgevoerd naar zes verschillende scenario's voor de ijsbaan.

Een motie van wantrouwen gaat wat betreft de PvdA te ver. 'Al vind ik dat de wethouder dit niet goed heeft gedaan', stelt Henk Goes. 'Hij moet beter waarmaken dat er van buiten naar binnen wordt gewerkt. Als een vereniging een idee heeft, moet de club in een vroegtijdig stadium erbij betrokken worden. Het voorstel moet dan een co-productie zijn. Nu is er één overlegje geweest met een ambtenaar en één met de wethouder. Dat vind ik hem te verwijten. Dat moet beter in de toekomst.'

'Spelletje oppositie om coalitie onderuit te halen'

Wethouder Schotanus maakte geen excuses en gaat die ook niet maken. 'Excuses eisen is niet terecht', verweert Schotanus zich. 'We hebben met elkaar een traject doorlopen. De schaatsverenigingen hebben een helder doel: gaan voor de 333-meterbaan. En zolang er geen definitief besluit is, hebben ze een kans en gaan ze daarvoor. Dat is volkomen terecht en legaal. Daar hebben ze zich heel goed voor ingespannen', aldus Schotanus. 'Maar dat wil niet zeggen dat we de financiële middelen die we voor sport beschikbaar hebben, op deze manier moeten inzetten.'

De coalitie is niet te spreken over de gang van zaken woensdagavond. 'Een zeer onaangename sfeer', vat René Driesen van GroenLinks samen. 'Het was een spelletje van de oppositie om de coalitie onderuit te halen en in een kwaad daglicht te plaatsen. Een typisch gevalletje van het willen scoren door de oppositie. Ik vind het een onredelijk dieptepunt. Ook toen ik zelf in de oppositie zat, heb ik nooit zoiets gedaan.'

Dit artikel gaat verder onder de radio-interviews met wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) en raadslid René Driesen (GroenLinks)

En zo sneeuwde nogal onder waar het daadwerkelijk over zou moeten gaan tijdens het debat, namelijk het voorstel van Alphen om definitief af te zien om mee te betalen aan de nieuwe ijsbaan in Leiden. 'We zijn door de tijd ingehaald', sprak Jeroen van Gool van CDA, doelend op het feit dat de Leidse gemeenteraad zich vorige week uitsprak af te zien van een 333-meterbaan.

De sleutel voor het wel of niet meebetalen aan Leiden door Alphen ligt bij CDA, dat zeer verdeeld is. Enerzijds willen de wethouder en andere coalitiepartijen niet meebetalen, anderzijds is de achterban van CDA juist groot voorstander van meebetalen. Stemt CDA in, is er een meerderheid. Doet CDA dat niet - in deze vrije kwestie buiten het coalitieakkoord om - betaalt Alphen niet mee.

Woensdagavond werd duidelijk dat CDA niet in gaat stemmen. En waarom? 'Omdat het een gelopen koers lijkt', zei Van Gool na afloop. 'We willen nu dat de wethouder actief in gesprek gaat met de schaatsverenigingen om in de sportvisie ook de schaatssport een prominente plek te geven.' De bevestiging volgt vanavond (donderdag) tijdens een ingelaste gemeenteraadsvergadering, tenzij tijdens de vergadering zelf besloten wordt om het debat uit te stellen tot 23 januari.

De oppositie is teleurgesteld dat CDA niet over de streep getrokken wordt. Goes (PvdA): 'De schaatsverenigingen meenemen in de sportvisie is een doekje voor het bloeden. De kans op een 333-meter ijsbaan komt slechts eens in de dertig jaar voorbij. De sportvisie komt pas in de loop van 2019, terwijl het besluit over de ijsbaan nu genomen moet worden.'

Hieronder kun je het radio-interview met raadslid Jeroen van Gool (CDA) beluisteren