Oprichtster van Parkinson Café onderscheiden: ‘Ik mag mijn handen dichtknijpen’

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Haar missie is om Parkinson uit de taboesfeer te halen. Zelf slikt ze door die progressieve ziekte al jaren antidepressiva en kan ze tot haar teleurstelling niet meer in een koor zingen. Voor het aan de wieg staan van het plaatselijke Parkinson Café, in combinatie met haar inzet bij het Gilde, heeft Lenie Dingemanse (73) de jaarlijkse Alphense vrijwilligersprijs gekregen.

Eigenlijk stond de uitreiking op vrijdag 13 maart gepland, maar die werd vanwege de uitbraak van het coronavirus ruim een halfjaar uitgesteld. Dingemanse kreeg via publieksstemmen de voorkeur boven de als tweede geëindigde Marco Zwijnenberg, manusje-van-alles op twee kinderboerderijen ('Wat ik met dieren heb? Meer dan met mensen'), en taekwondo-meester Steve Zondag.

'Ik ben er niet heel erg mee bezig geweest, maar als je toch bent genomineerd is het wel leuk als je eerste wordt. En doe gewoon vrijwilligerswerk omdat ik daar blij van thuiskom', reageert ze na de uitreiking op het gemeentehuis. 'Het was een plezierige aangelegenheid, maar met een sobere plechtigheid. Jammer dat er maar weinig mensen bij konden zijn.'

'Biertje in mijn hand'

Haar gezondheidssituatie is volgens Dingemanse stabiel. 'Het gaat niet heel hard achteruit, dus ik mag mijn handen dichtknijpen. Wel doe ik nu altijd een mondkapje op als ik de deur uitga, omdat ik onder een risicogroep val.' Eind februari liet ze aan Studio Alphen weten een borrel te willen geven, mocht ze de vrijwilligersprijs winnen. 'Dat gaat helaas niet, maar ik zit zelf met een biertje in mijn hand naast mijn echtgenoot. Noem het een feestje en petit comité.'

De prijs voor beste vrijwilligersorganisatie ging naar de Alphense voedselbank. Ook speeltuin Kindervreugd (tweede) en de Trekkertrek in Koudekerk aan den Rijn waren door een jury genomineerd. Zowel de voedselbank als Lenie Dingemanse heeft een cheque van 500 euro gekregen. De onderscheidingen zijn bedoeld om aandacht voor vrijwilligerswerk te vragen.

Lees ook: Schijnwerpers gericht op Alphense vrijwilligers: ‘Wat een giller, de vlag kan uit’