Opties Castellum: theater en bioscoop zoals nu, poppodium óf grote evenementenhal

Foto: Jeron Groeneveld

ALPHEN AAN DEN RIJN - Theater Castellum blijft de organisatie zoals die nu is, de grote theaterzaal wordt omgetoverd tot evenementenhal, de kleine zaal transformeert in een poppodium en de verhuur van de bioscoopzalen komt in commerciële handen te liggen. Dat zijn de vier opties die op tafel liggen voor de toekomst van het Alphense theater.

Aankomende week debatteert de gemeenteraad over het mogelijk verkopen of verpachten van Castellum aan een marktpartij en over het doorgaan van de beoogde verbouwing in de zomer van 2020.

Tientallen partijen hebben volgens wethouder Leo Maat (GroenLinks) de voorbije weken geïnformeerd naar de verkoopmogelijkheden van Castellum. Er zijn drie serieuze kandidaten: twee  hebben interesse in het kopen van Castellum, één wil niet kopen maar pachten. Namen worden niet genoemd.

Kandidaat 1: evenementenhal in grote zaal

De tribune in de grote zaal gaat eruit. Zo kan de zaal gebruikt worden als evenementenhal, bijvoorbeeld voor Het Alphens Oud & Nieuw Feest, de Alphense Oktoberfeesten of voor toekomstige indoorevenementen en concerten. Een soort Ziggo Dome in het klein. Een inschuifbare tribune moet de mogelijkheid tot zitplekken bieden bij theatervoorstellingen en zitconcerten.

Deze kandidaat wil een huur-koopcontract sluiten. Dat betekent dat de ondernemer Castellum eerst gaat huren van de gemeente en dat pas na een aantal jaren beslist of overgegaan wordt tot koop. Ook wil de kandidaat dat de beoogde verbouwing van Castellum niet doorgaat.

'Aan dit plan zitten heel veel haken en ogen, het is een enorm kostbare ingreep', meent wethouder Maat, die geen voorstander is van dit plan. Het initiatief tast ook te veel de klassieke theaterfunctie aan, want het zal dan niet meer mogelijk zijn om circa 150 theatervoorstellingen per jaar te geven in de grote zaal.

Kandidaat 2: poppodium in kleine zaal

'Partij twee is geïnteresseerd in muziek in de kleine zaal. Dat plan vinden we aanzienlijk kansrijker', vervolgt Maat. 'We krijgen dan een poppodium, wat een wens van deze coalitie is, we behouden de theaterfunctie en de bioscoop blijft.' Kandidaat twee wil de kleine zaal van Castellum ombouwen tot poppodium. Deze partij heeft ervaring met theaters, niet met bioscopen.

Ook deze kandidaat wil een huur-koopovereenkomst aangaan met de gemeente Alphen. In tegenstelling tot kandidaat één, is deze ondernemer wel voorstander van de verbouwing. 'Sterker nog, deze kandidaat stelt als voorwaarde dat wij de verbouwing uitvoeren', aldus Maat.

Met deze kandidaat gaat - los van een volledige overname - onder meer besproken worden of het denkbaar is dat de ondernemer zich enkel richt op muziek in de kleine zaal en de exploitatie van de grote zaal, en de bioscoop aan de huidige Castellum-organisatie laat. Of wil de kandidaat zich alleen focussen op het theater en poppodium en zoekt hij voor de bioscoop een pachter?

Kandidaat 3: overnemen bioscoop

Die pachter voor de bioscoopzalen zou kandidaat drie kunnen worden. Want die ondernemer is enkel geïnteresseerd in het pachten van de bioscoop. 'Dit kan een zelfstandige huurder of onderhuurder zijn', zegt Maat daarover.

Castellum blijft Castellum

De gemeenteraad heeft wethouder Maat dit najaar de opdracht gegeven om te verkennen hoe Castellum in de commerciële markt ligt. De voorwaarden die gesteld zijn, houden in dat Castellum in ieder geval zijn theater- en bioscoopfunctie behoudt en daarnaast onderdak moet kunnen bieden aan maatschappelijke organisaties.

Het is goed mogelijk dat de huidige Castellum-organisatie de hoofdhuurder blijft en het theater en de bioscoop blijft exploiteren. De beoogde verbouwing voor aankomende zomer is daar ook op ingericht. Noodzakelijk onderhoud (lekkages, vervanging apparatuur) en duurzaamheidsmaatregelen (subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen verloopt) moeten uitgevoerd worden.

Daarnaast is er een aantal wensen, zoals het verleggen van de entree van het theaterpand en het verhuizen van de Castellum-organisatie naar een andere plek in het pand. Op die manier wordt ruimte gecreëerd voor een verhuizing van de lokale publieke omroep Studio Alphen en mogelijk ook jongerenorganisatie Streetlife TV.

De gemeente Alphen en Theater Castellum hebben becijferd dat het aantal bezoekers en de omzet in de horeca zal toenemen na de verbouwing. Het gaat om een geschatte toename van ongeveer 200.000 tot 250.000 euro.

Gaat de grote verbouwing door deze zomer?

Of Theater Castellum wel of niet verkocht of verpacht gaat worden, de geplande verbouwing moet aankomende zomer doorgaan. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders, dat dat voorstel doet aan de gemeenteraad. De raad trapte in oktober op de rem. De geplande verbouwing van Castellum mag niet doorgaan zolang niet zeker is of Castellum in andermans handen komt, en of de nieuwe eigenaar de beoogde verbouwplannen überhaupt ziet zitten, oordeelde de gemeenteraad in oktober.

Omdat er geen belangstelling is om gegarandeerd op korte termijn Castellum te kopen en omdat één van de aspirant-kopers de beoogde verbouwing wel ziet zitten, vindt wethouder Maat dat reden genoeg om de verbouwing door te laten gaan. Volgende week donderdag moet de gemeenteraad daarover beslissen. De beoogde verbouwing kost ruim 3 miljoen euro. Wat ook een optie is, is dat het noodzakelijke werk komende zomer wordt gedaan, maar de wensen geparkeerd worden tot 2021.

Maat waarschuwt de gemeenteraad dat het opknippen van de verbouwing gevolgen voor de financiën (circa 500.000 euro) en programmering heeft. Dat komt omdat Castellum in de zomer van 2021 dan opnieuw dicht moet. Als de verbouwing van Castellum komende zomer doorgaat, moet het pand van juni tot (en met) oktober dicht. Dat is dan ook het geval in 2021. Los van de mogelijke commerciële belangstelling voor een poppodium, laat de gemeente ook de haalbaarheid van een niet-commercieel poppodium onderzoeken.

Hieronder kun je het radio-interview met wethouder Leo Maat (GroenLinks) beluisteren.