Organisatie zet streep door intocht Sinterklaas in Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Sinterklaas-intocht in Alphen aan den Rijn gaat op zaterdag 14 november niet door. Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) was afgelopen woensdag al helder voor de televisiecamera van Studio Alphen: geen stoomboot en geen mensenmassa op pleinen. En of een rondrit mogelijk is, is maar zeer de vraag. Stichting VakantieSpel, de organisatie achter de Alphense intocht, heeft de knoop doorgehakt en door de intochtfestiviteiten af te gelasten.

'Een rondrit was eigenlijk een van de leukste elementen, maar vanwege de coronamaatregelen heel moeilijk te organiseren. Toen wij maandagavond de laatste persconferentie van premier Mark Rutte zagen, hebben wij jammer genoeg moeten concluderen dat het eigenlijk niet mogelijk is', vertelt VakantieSpel-voorzitter Robbert Zantingh.

'Op dit moment kan er geen vergunning worden verleend voor een buitenevenement waar meer dan veertig volwassenen bij zijn', voegt Spies toe. 'Wij gaan sowieso bekijken wat wij digitaal kunnen aanbieden, zodat we de Sinterklaasperiode leuk en gezellig kunnen inluiden', kondigt Zantingh aan. 'Verder zijn wij aan het kijken of een plek ingericht kan worden zodat kinderen Sint en Piet toch kunnen ontmoeten.'

Huisbezoeken

Zoals het er nu naar uitziet zullen ook de traditionele huisbezoeken die Sinterklaas en Piet afleggen anders gaan dan normaal. 'Als we kijken naar de huidige maatregelen, mag je maximaal met drie mensen op bezoek. Met één Sinterklaas en twee Pieten zit je al op drie. En daarbij moeten we goed nadenken over afstand houden, want wij dragen niet alleen de zorg voor de mensen bij wie wij op bezoek komen maar ook voor onze vrijwilligers', legt Zantingh uit.

De kans is groot dat de huisbezoeken die via Stichting VakantieSpel worden geboekt niet bij de mensen thuis plaatshebben. 'Dan moet je denken dat Sinterklaas en Piet niet op bezoek komen bij mensen thuis, maar dat mensen vanuit huis bij ons terecht kunnen om dan Sinterklaas en Piet te ontmoeten.'

Komende dinsdag voert burgemeester Spies overleg met alle sinterklaasintochtcomités over het wel of niet doorgaan van intochten in de verschillende dorpen van de gemeente Alphen aan den Rijn. Hieronder is de toelichting van Robbert Zantingh op het afgelasten van de Alphense intocht te bekijken.