Orgel in Adventskerk nog één keer te horen voor grondige restauratie

Adventskerk Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Steinmeyer-orgel in de Advenstkerk verandert op zondag 19 januari in een reusachtige jukebox. Stadsorganist Simon Stelling speelt ingezonden muziekstukken op het orgel, waarna het geheel wordt ontmanteld voor een grondige restauratie.

Vanwege de restauratie is het minstens negen maanden niet mogelijk om op het orgel te spelen. 'We willen dit moment niet stilletjes voorbij laten gaan', zegt Jan de Kruijf, voorzitter van Stichting Vrienden van de Adventskerk. 'Daarom bieden we iedereen die het orgel wil beluisteren op ludieke wijze de mogelijkheid om verzoeknummers in te sturen via onze website.'

Stelling maakt een selectie van de ingezonden nummers. 'Het mogen klassieke, populaire, religieuze of andere muziekstukken zijn. Zo kunnen we goed horen wat het orgel allemaal kan en is het voor een middag een heuse jukebox', zegt de organist. Het concert is gratis toegankelijk.

Adopteeractie

Om de renovatie te kunnen bekostigen is de stichting een adopteeractie gestart. Daarbij kunnen orgelpijpen worden geadopteerd. Inmiddels staat de teller op meer dan 25.000 euro. Fonds Alphen en omstreken schonk eerder al 20.000 euro voor de renovatie van het orgel. De totale kosten bedragen zo'n 150.000 euro.

De voorbereidingen voor het openingsprogramma, dat na de restauratie zal plaatsvinden, zijn al in volle gang. 'Dit zal in het najaar van 2020 zijn en het wordt heel bijzonder', aldus De Kruijf.

Lees ook: Renovatie orgel Adventskerk hard nodig: ‘Sommige pijpen doen het niet meer’