Otter steeds vaker gezien aan westkant Aarlanderveen

Foto: Studio Alphen

AARLANDERVEEN - De otter is dit weekend waargenomen in de polder aan de westzijde van Aarlanderveen. En dat is bijzonder want over het algemeen wordt de otter alleen gezien aan de oostkant van het dorp.

'Mooi dat de otters ook deze mooie polder, met de enige nog werkende Molenviergang, weten te vinden', zegt otterspotter Hans Blom blij. Steeds vaker wordt de otter gesignaleerd in de polder van Aarlanderveen. Tot aan de N231 (Nieuwkoopseweg) zijn recent uitwerpselen gevonden. 'Door die sporen weten we zeker dat één en vermoedelijk meer otters de polder van Aarlanderveen bezoeken.'

In het plassengebied rond Nieuwkoop leven sinds een aantal jaren zes tot tien otters. Ieder jaar worden jongen geboren. Maar omdat de Nieuwkoopse Plassen te klein zijn, gaan de dieren - via Aarlanderveen - op zoek naar andere leefomgevingen, zoals Reeuwijk. Om ervoor te zorgen dat otters veilig de weg kunnen oversteken op zoek naar nieuwe leefgebieden, zijn vorige maand twee zogeheten ottertunnels aangelegd tussen Aarlanderveen en Zwammerdam.

Lees ook: Eén jaar na politiek besluit zijn ottertunnels aangelegd