Oud-leerling Scala College bestuurt zonneauto NunaX in Australië

Vattenfall Solar Team Foto: Vattenfall Solar Team
Vattenfall Solar Team Foto: Vattenfall Solar Team
Vattenfall Solar Team Foto: Vattenfall Solar Team

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tom Salden, oud-leerling van het Scala College in Alphen aan den Rijn, is een van de drie coureurs die dit najaar zonneauto NunaX mag besturen tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. De 23-jarige student van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) mag daarnaast ook de officiële kwalificatierace rijden.

In oktober doen studenten van de TU Delft voor de tiende keer mee aan de wedstrijd in Australië. Het Vattenfall Solar Team (voorheen Nuon Solar Team, red.) rijdt dan een meerdaagse race van 3.000 kilometer door het land. Zonneraceteams van over de hele wereld doen mee en proberen zo snel mogelijk de finish te halen.

Woensdag reden de drie coureurs op circuit Zandvoort. Niet in NunaX – die zonneauto is nog volop in aanbouw – maar in voorloper Nuna9S. Het was een training voor de coureurs, daarnaast werd bepaald wie de zonneauto mag besturen tijdens de kwalificatierace voor de World Solar Challenge. Salden zette de snelste tijd neer, hij zal in Australië de kwalificatierace gaan rijden.

Nuna9

In maart was Salden met zonneauto Nuna9, een andere voorloper van NunaX, bij zijn oude middelbare school in Alphen aan den Rijn. Hij gaf daar een presentatie over het team van de TU Delft en leerlingen mochten het bijzondere voertuig van dichtbij bekijken.

Lees ook: Zonneauto Nuna9 brengt bezoek aan Scala College in Alphen