Over week vrije inloop boosters in Alphen, ‘vanaf maart en mei vierde en vijfde prik’

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Over een week, (richting) aankomend weekend, komt er in Alphen aan den Rijn weer een vrije inloop voor boostervaccins. Dat heeft Pieter Haasbeek, manager coronabestrijding van GGD Hollands Midden, bekendgemaakt tijdens de traditionele nieuwjaarsuitzending van Studio Alphen.

Afgelopen december was dat al drie dagen mogelijk in de regio Alphen, op dat moment het enige deel in Nederland waar het kon. Mensen uit heel het land kwamen toen deze kant op, waardoor grote drukte ontstond. De GGD besloot het boosteren zonder afspraak daarom stop te zetten.

De vrije inloop voor boostervaccins wordt ook ingevoerd bij de andere priklocaties van GGD Hollands Midden.

Volgende boosters staan al te wachten

De regionale gezondheidsdienst gaat ervanuit dat in maart en in mei alle Nederlanders hun tweede en derde boosterprik krijgen. 'Wij mogen er geen richting aan geven, want het is landelijk beleid. Maar we houden er rekening mee', erkent Haasbeek. 'De derde boosterprik in mei, zeg maar de vijfde prik voor een persoon, zal de nieuwste update van het vaccin zijn en bestand zijn tegen de omikronvariant.' De indoorhal van de Alphense tennisvereniging Nieuwe Sloot blijft in ieder geval komend halfjaar in gebruik als vaccinatielocatie.

Wat Pieter Haasbeek hoopt is dat het coronavaccin vaker toegediend gaat worden in ontwikkelingslanden. 'Heel triest en jammer dat dit onvoldoende gebeurt.' Zo lang dat niet het geval is, is de kans op mutaties in de rest van de wereld groot. 'Onze bescherming is redelijk hoog, in dat soort landen niet. Dan ontstaat zo'n Afrikaanse variant. En mutaties komen uiteindelijk weer op ons af', legt Haasbeek uit. 'Het is onverstandig wat we doen. We moeten de vaccins meer over wereld verspreiden', vindt hij. 'Daar wordt hard aan getrokken, maar nog onvoldoende.'

Eén op drie test positief

Maar eerst moet de omikronvariant het hoofd worden geboden. Met bijna 35.000 nieuwe coronabesmettingen op één dag deze vrijdag en iets meer dan 28.000 op zaterdag, zijn de cijfers in Nederland hoger dan ooit. 'In de regio Hollands Midden wordt één op de drie mensen positief getest op dit moment. Dat was altijd één op de tien of twintig. De aantallen die we nu hebben, zijn nog nooit zo hoog geweest', stelt de manager coronabestrijding van GGD Hollands Midden. 'Hoe zorgelijk dat is, weten we nog niet. De omikronvariant komt minder diep in het lichaam en is daarom minder ziekmakend. Maar het verspreidt zich daardoor wel sneller.'

Aankomende vrijdag is er een nieuwe coronapersconferentie. De kans op grote versoepelingen is niet groot, voorspellen individuele leden van het OMT (Outbreak Management Team). Pieter Haasbeek denkt dat in de komende twee weken duidelijk wordt hoe ernstig het daadwerkelijk gesteld is met omikron. 'Als je besmet raakt, krijg je een stukje bescherming. Dat lijkt een goed teken. En als het aantal patiënten in ziekenhuizen niet verder oploopt, zijn we op de goede weg. Ondanks dat we hele hoge aantallen besmettingen hebben en dat die aantallen nog verder zullen oplopen', voorspelt de GGD-topman. 'We mogen 'natuurlijke bescherming' als iets positiefs zien. Daarnaast kwam de boostercampagne net op tijd.'

Voorspelling voor 2022

Aanstaande maandag treedt het nieuwe kabinet aan. Wat Pieter Haasbeek voormalig ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers (D66), die Hugo de Jonge (CDA) opvolgt als coronaminister, wil adviseren: maak beleid voor de lange termijn. 'Laten we een jaar vooruitkijken. Naar wat we wel en niet kunnen verwachten. Geen wisselend beleid, maar meer structuur en duidelijkheid', roept de GGD'er op.

Verder wenst Haasbeek Nederland een jaar zonder lockdowns toe en een jaar waarin immuniteit, gecreëerd doordat mensen besmet raken met een milde variant, de invoering van '2G' voorkomt. 'Goed en op tijd vaccineren, en een goed testbeleid', zegt hij. 'Ik ben blij dat zelftests goed ingevoerd zijn. Die tests zijn over het algemeen goed en gaan ons helpen om het virus eronder te krijgen', is zijn overtuiging. 'Maar, de burger moet zich wel aan de regels houden. Als je besmet bent, ga je in isolatie. Dat werkt beter dan een vaccin.'

'Als de huidige variant blijft en er komt geen nieuwe variant, wordt het coronavirus zeer beheersbaar', voorspelt Pieter Haasbeek. Tot het begin van de coronapandemie was hij werkzaam in de ambulancezorg. 'Mijn grootste wens voor 2022 is dat ik volgend jaar geen manager coronabestrijding meer ben. Maar dat we met z'n allen kunnen zeggen dat we vrij zijn en kunnen genieten van het leven', zegt Haasbeek tot besluit.

Pieter Haasbeek, manager coronabestrijding van GGD Hollands Midden, was zaterdagmiddag te gast in de Studio Alphen Nieuwjaarsreceptie. Het radio-interview kun je hieronder terugluisteren.