Parkeerterreinen Zegerplas en Bentwoud opnieuw afgesloten, gebieden niet

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN/BENTHUIZEN - De parkeerterreinen rond Park Zegersloot (Alphen aan den Rijn) en het Bentwoud (Benthuizen) worden dit weekend wederom afgesloten om te ontmoedigen dat mensen van heinde en verre komen om een van beide recreatiegebieden te bezoeken. Dat kondigt burgemeester Liesbeth Spies (CDA) aan in haar wekelijkse interview met Studio Alphen over de coronacrisis.

Afgelopen weekend was dat voor het eerst het geval. Toch had een aantal automobilisten daar lak aan, verplaatste de hekken die de parkeerterreinen afsluiten om vervolgens toch hun voertuig neer te zetten. Deze bestuurders hebben een fikse boete gehad. 'Ik ga ervan uit dat niet één malloot het meer in zijn hoofd houdt om met hekken te sjouwen', spreekt Spies haar verwachting uit voor het paasweekend.

'Door heel het land worden parkeerterreinen afgesloten. Je komt nergens met je auto dichtbij en dat bevestigt de oproep en uitnodiging: als je even naar buiten wil kan dat, pak de benenwagen of fiets en maak een ommetje in je eigen omgeving', zegt Spies. Ze noemt het Zaanse Rietveld en de tuinderijen in Boskoop. 'Routes van tien à vijftien kilometer, juist in de lente is daar heel veel moois te zien.'

'Acuut afsluiten als het te druk is'

Vooralsnog hoeven geen recreatiegebieden afgesloten te worden in de gemeente Alphen aan den Rijn, antwoordt burgemeester Spies desgevraagd. En als mensen zich goed gedragen met Pasen, hoeft dat volgens haar ook niet te gebeuren. 'Iedereen kan er verzekerd van zijn dat we ogen en oren op straat hebben in die gebieden waar het druk dreigt te worden. Dat kan soms betekenen dat bijvoorbeeld tussen 14.00 en 15.00 uur geconstateerd wordt dat er teveel mensen zich gaan bevinden in een bepaald gebied en dan sluiten we het acuut af.'

'Dat is bij de stranden wel eens gebeurd, dat zou rond de meubelboulevards kunnen gebeuren en ook in recreatiegebieden', vervolgt Spies. 'Maar nogmaals: als iedereen anderhalve meter afstand van elkaar houdt en niet met grote groepen komt, is er niets aan de hand en kan iedereen van de natuur in en om Alphen blijven genieten.' Dat geldt ook voor groepen motorrijders en wielrenners.