Parkvilla in financiële problemen, gemeente steekt helpende hand toe

Gepubliceerd op 22 januari 2019 om 9.30 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Parkvilla in Alphen aan den Rijn verkeert in financieel zwaar weer. De kunst- en cultuurinstelling kampt met teruglopende inkomsten. In 2018 dook het eigen vermogen van 'het theater voor uitvoerende kunsten' in de min.

'Als er geen extra middelen beschikbaar gesteld worden is er een groot risico dat de gemeente een creatieve en actieve partner op het terrein van cultuur verliest', stelt wethouder Leo Maat (GroenLinks). Om die reden krijgt Parkvilla eenmalig 100.000 euro extra subsidie.

Parkvilla wijdt het tekort aan de beperkte reguliere subsidie die ze krijgt. Al ziet Parkvilla wel mogelijkheden om efficiënter te werken en meer inkomsten te genereren, schrijft Maat in een brief aan de gemeenteraad. Daar zijn volgens Parkvilla wel extra investeringen voor nodig.

Cultuurvisie

In april of mei komt Maat met zijn cultuurvisie. Dat is een beleidsdocument over de plek die cultuur krijgt in de Alphense samenleving. Op basis van dat plan wordt onder meer de toekomst bepaald voor Parkvilla, maar ook voor onder meer het noodlijdende Theater Castellum.

Door deze extra subsidie te verstrekken wil wethouder Maat voorkomen dat de stekker uit Parkvilla wordt getrokken nog voordat is vastgesteld welke plannen de gemeente Alphen met Parkvilla heeft. Zo zou de Alphense politiek op basis van de cultuurvisie kunnen beslissen dat een organisatie als Parkvilla meer subsidie gaat krijgen.

'Parkvilla zal niet verdwijnen'

Parkvilla had gevraagd om 200.000 euro extra subsidie: 100.000 euro om het exploitatietekort te dichten, 50.000 euro als risicoreserve en 50.000 euro voor noodzakelijk onderhoud. De laatste twee bedragen van 50.000 euro krijgt Parkvilla niet. Daarvoor wordt eerst de cultuurvisie afgewacht. Wel krijgt de staat van Parkvilla's pand en de benodigde renovatie extra aandacht in de cultuurvisie.

In 2019 is de continuïteit van de activiteiten van Parkvilla gewaarborgd, meldt Maat. Het gaat om kunst- en cultuureducatie, de openstelling van het filmhuis en het Parktheater, het organiseren van culturele activiteiten en de ontwikkeling van het poppodium.

'Er kan van worden uitgegaan dat Parkvilla ook in de toekomst een dragende rol zal vervullen in het cultuuraanbod', kondigt Maat aan, vooruitlopend op de binnenkort te presenteren cultuurvisie. Op basis van de cultuurvisie wordt een plan gemaakt, of de cultuurvisie omvat dat plan al, zodat Parkvilla ook op lange termijn een financieel gezond bedrijf kan zijn.

advertentie advertentie