Partijen in Tweede Kamer verdeeld over verzet van gemeenteraden tegen korting op inkomsten
REGIO – De Rijksoverheid kort alle gemeenten in hun inkomsten voor een totaalbedrag van 3 miljard euro. Dit betekent dat de gemeenten taken voor het Rijk uitvoeren, maar hier niet of te weinig geld voor krijgen. Raden in Verzet zat donderdag 26 september om de tafel met de commissie Binnenlandse Zaken.
Raden in Verzet vertegenwoordigt de meeste Nederlandse gemeenten. De groep bestaat uit acht lokale politici, onder meer Nico de Jong die raadslid is in de Alphense gemeenteraad. Raden in Verzet mocht uitleggen waarom het een heel slecht idee is om de inkomsten van alle gemeenten te verminderen.
‘Het lijkt minder erg dan het is, omdat er gemeenten zijn die met kunst- en vliegwerk de begroting sluitend krijgen’, zegt Nico de Jong. Hij doelt onder meer op de gemeente Amsterdam die dit voor elkaar krijgt door de Onroerend Zaakbelasting (OZB) met 27 procent te verhogen. ‘De meeste gemeenten lukt het echter vanaf 2026 echt niet meer. Wij zien dan ook graag de 3 miljard korting terugkomen. Het is namelijk óf meer geld, óf minder taken.’
Inwoners worden ook uitgekleed
De uitdaging ligt niet alleen in het geld zelf. Door de bezuinigingen worden niet alleen de gemeenten, maar ook de inwoners uitgekleed. ‘Dit gaat en koste van structurele taken in onder meer jeugdzorg, woningbouw, duurzaamheid in het sociaal domein. Elke gemeente moet nu zelf besluiten waarop bezuinigd wordt. Dat betekent dat er rechtsongelijkheid ontstaat. In de ene gemeente kan iets wel en in de andere niet.’
‘We zitten in een heel strak regime waarbij de Rijksoverheid bepaalt wat we met ons geld moeten doen, maar dat is te weinig om alle taken goed uit te voeren,’ zegt De Jong. Hij schat in dat partijen als SP en CDA bereid zijn om nog eens goed naar de inkomsten van gemeenten te kijken, maar van een partij als PVV is weinig steun te verwachten.
Lees ook: Raden in Verzet om de tafel met commissie Binnenlandse Zaken