Persconferentie: lockdown 3 weken verlengd, burgemeester Spies wil geen avondklok

Foto: Rijksoverheid / Gemeente Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De harde lockdown die sinds dinsdag 15 december van kracht is in Nederland, wordt met drie weken verlengd. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een nieuwe coronapersconferentie.

Onder meer winkels blijven gesloten en binnen sporten is verboden tot en met 9 februari. Ook houden scholen voorlopig de deuren gesloten voor het overgrote deel van de leerlingen, al bestaat de mogelijkheid dat basisscholen en kinderopvanglocaties eerder opengaan. Ook moeten leerlingen op middelbare scholen weer anderhalve meter afstand tot elkaar gaan bewaren.

Landelijke media berichtten dat de regering de afgelopen dagen ook heeft overwogen om een avondklok in te stellen. Dat moet voorkomen dat mensen 's avonds bij elkaar op bezoek gaan. Daar wordt, in ieder geval voorlopig, van afgezien.

Wel vraagt het kabinet het OMT (Outbreak Management Team) om een spoedadvies over de effectiviteit en haalbaarheid van een avondklok. Of de avondklok er alsnog komt, wordt volgende week bekendgemaakt.

Spies ziet niks in avondklok

De Alphense burgemeester Liesbeth Spies (CDA) zegt in een reactie blij te zijn dat de avondklok er op dit moment niet komt. 'De maatregel moet wel zinnig zijn in relatie tot het doel dat je wil bereiken. Een avondklok is een wel heel verregaande maatregel. Ga je dán bereiken dat mensen thuisblijven en helemaal geen ontmoetingen meer hebben? Is dat dan je laatste strohalm?', vraagt Spies zich hardop af.

Een groot deel van de burgemeesters in Nederland is tegenstander van een avondklok. Dat geldt ook voor de politie. 'Handhaven is zo goed als onmogelijk', meent Spies. 'Je moet dan aan iedereen op straat vragen waar ze zijn geweest en waar men naartoe gaat.' Daarnaast ziet Spies dat het draagvlak voor coronamaatregelen steeds verder afneemt en maakte het RIVM dinsdag bekend dat de huidige lockdown 'een eerste effect begint te krijgen'.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, de voorzitter van alle veiligheidsregio's in Nederland, pleitte maandag bij het kabinet voor perspectief. Spies is het met haar collega eens. 'Presenteer ons een routekaart. Gaan de scholen als eerst open en wat daarna?', roept de burgemeester van Alphen op.

Britse en Zuid-Afrikaanse variant

De GGD heeft dinsdag bekendgemaakt dat de coronamutatie uit het Verenigde Koninkrijk en Zuid-Afrika in de regio Hollands Midden, de regio waar de gemeente Alphen aan den Rijn toe behoort, nog niet is vastgesteld.

In Lansingerland is dat op relatief grootschalige wijze wel het geval. Alle inwoners van die gemeente van twee jaar en ouder worden opgeroepen om zich te laten testen op het coronavirus. Lansingerland grenst voor een gedeelte aan de gemeente Alphen aan den Rijn.

Burgemeester Spies zegt dat de situatie in Lansingerland vooralsnog geen aanleiding is om maatregelen in Alphen te treffen. De gezondheidsdienst stelt coronatests die in de Alphense regio worden afgenomen worden onderzocht op een van de nieuwe varianten.