Gepubliceerd op 26 September 2019 om 18.38 uur

Piepklein plusje in Alphense miljoenennota, begin 2020 debat over bezuinigingen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Opnieuw heeft de gemeente Alphen een structureel sluitende meerjarenbegroting. Maar de marges zijn krap. Het overschot op de 360 miljoen euro tellende begroting bedraagt 1,1 miljoen euro. Vergelijk het met een huishouden dat iedere maand ongeveer 10 euro overhoudt.

Toch liggen er nog genoeg gevaren op de loer, zoals (jeugd)zorg, klimaatwetgeving en de omgevingsvisie die Alphen extra geld gaan kosten. Ook heeft Alphen de wens om nieuwe zaken op te pakken. Daarom gaat, zoals eerder aangekondigd, 5 miljoen euro bezuinigd worden of aan nieuwe inkomsten gegenereerd worden - plus eventueel nog 4 miljoen euro extra vanwege precariobelasting.

In januari of februari 2020 gaat de gemeenteraad beslissen op welke posten dat geld gehaald wordt. De bezuinigingen moeten ingaan per 1 januari 2021.

Castellum, zwembaden, bouwplannen

Onder meer cultuurinstellingen Castellum en Parkvilla, zwembaden AquaRijn en De Hoorn en mogelijk ook de nieuwe bibliotheek in het Alphense centrum hebben extra subsidie nodig om tot een sluitende begroting te komen. Heeft Alphen daar het geld voor? 'Er is ruimte om keuzes te maken', antwoordt wethouder Kees van Velzen (CDA) desgevraagd. 'Willen we daar meer aan uitgeven, waar kunnen we dan minder aan uitgeven?'

En alle nieuwbouwplannen die duurder uitvallen? De NUON-spaarpot is immers bijna leeg. 'Wij hebben nog steeds een goede en robuste algemene reserve. Incidentele tegenvallers kunnen we heel goed opvallen. Een tegenvaller van anderhalf miljoen euro is vervelend, maar we kunnen het opvangen. De problematiek bij ons zit in hem in de steeds jaarlijks terugkerende uitgaven.'

advertentie
 
advertentie