Pilaar blijft op blindenstrook NS-station staan

ALPHEN AAN DEN RIJN - De pilaar waar het dak van het NS-station in Alphen aan den Rijn op steunt en al tijdenlang op een blindengeleidestrook staat, blijft staan. Dat zegt de stationsmanager in het radioprogramma Actually Saturday op Studio Alphen.

De blindengeleidestrook heeft veertien ribbels in de breedte. De paal staat op negen van de veertien ribbels. Vijf ribbels zijn vrij en dat is volgens de vastgestelde norm, stelt de stationsmanager. Die norm is door ProRail bepaald in samenspraak met onder andere de blindenbond, meldt de NS. Die paal kan niet weggehaald worden. Dan stort het dak in of is er geen bovenleiding. Toen is besloten om het zo op te lossen, aldus de stationsmanager.

Er is een kans dat het eind dit jaar alsnog wordt aangepast, als perron 2 van het NS-station op de schop gaat. Ondanks de norm zegt de stationsmanager zich hiervoor hard te gaan maken. Maar, als je die blindengeleidestrook gaat verplaatsen, kom je of aan de ene kant aan de problemen of te dicht bij het spoor. Dan wordt het in plaats van beter veel gevaarlijker want dan komt een blinde te dicht bij het spoor. Als de strook meer naar de trapkant wordt verplaatst, staan er ook pilaren in de weg.