Plaatsing van nieuwe Stolpersteine brengt totaal op 57 in gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Vrijdag zijn opnieuw Stolpersteine gelegd in Alphen aan den Rijn, ter nagedachtenis aan Joodse burgers die door nazi's zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Er liggen nu 57 van deze herdenkingssteentjes in de gemeente Alphen aan den Rijn, waarmee deze eerste fase van Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers (SHJVS) bijna is afgerond. Vier laatste stenen komen te liggen in Zwammerdam.

Op de Stolpersteine, ook wel struikestenen genoemd, staat de naam, het geboortejaar, datum van deportatie en de datum waarop iemand is vermoord. Het project is van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, waarmee verspreid door 21 Europese landen al meer dan 70.000 van deze stenen zijn geplaatst.

Met de laatste vier stenen die in Zwammerdam moeten komen te liggen, rondt SHJVS dit project van Stolpersteine af. Wel is het de bedoeling om nieuwe projecten op te zetten. Zo is de stichting nu bezig om de verzetsstrijders uit de gemeente Alphen aan den Rijn in kaart te brengen en die op passende manier te gedenken.

Echtpaar Ladendorff

Een van de locaties waar vrijdag stenen zijn geplaatst, is voor het huis aan de Prins Bernhardlaan 15. Op dat adres woonde het echtpaar Alexander en Margaretha Ladendorff. In mei 1942 moesten zij op de ene op de andere dag het huis verlaten, omdat het door Duitse officieren in beslag was genomen. Beiden zijn op 5 oktober 1942 vermoord in concentratiekamp Auschwitz.

Martin Ladendorff, zoon van Alexander en Margaretha, dook op tijd onder in Nieuwkoop met zijn vrouw. Daar kregen ze een zoontje en vonden uiteindelijk een nieuwe schuilplaats in Friesland. In juni 1944 werd het jonge gezin daar, na verraad, opgepakt. Ze werden eerst overgebracht naar Westerbork en in een van de laatste treinen naar het oosten op 4 september 1944 op transport naar Theresienstadt. Daar werden zij in mei 1945 bevrijd.

Bedenker naam Avifauna

Na de Tweede Wereldoorlog bedacht Martin Ladendorff de naam Avifauna voor het vogelpark in Alphen aan den Rijn. Ook ontwierp hij de inmiddels kenmerkende toekan als logo voor alle restaurants van de familie Van der Valk. Er is destijds gekozen om geen valk als symbool te nemen, omdat het herinneringen op zou kunnen roepen aan de roofvogelsymboliek die de nazi's gebruikten.