Gepubliceerd op 11 Mei 2019 om 11.24 uur

Play-offs prolongatie landstitel als medicijn voor toekomstzorgen AZC

ALPHEN AAN DEN RIJN - AZC Alphen is vrijdagavond de play-offs om het waterpolo-landskampioenschap begonnen met een 11-6 overwinning. Dat lijkt een eenvoudige zege, maar het ging alles behalve gemakkelijk.

Na drie weken zonder officiële wedstrijd, had AZC moeite om erin te komen tegen angstgegner Het Ravijn. Na de eerste periode stond het 3-2 voor AZC. Daarna trapte de regerend kampioen van Nederland het gaspedaal in en liep uit naar 7-3. Daarna stagneerde het. Vooral doelman Ted Huijsmans verrichtte veel belangrijke reddingen. Daardoor kwam Het Ravijn niet te dicht bij AZC en kwam de zege uiteindelijk nooit in gevaar.

Zaterdagavond speelt AZC de tweede wedstrijd in deze drieluik. Bij winst in Nijverdal heeft AZC de kwartfinalestrijd gewonnen en plaatst de Alphense ploeg zich voor de halve finales. Verliest AZC, ongeacht de eindstand, dan volgt er zondagavond een beslissingswedstrijd in Alphen aan den Rijn.

Grote zorgen over toekomst AZC

Waar de focus in deze tijden moet liggen op de play-offs, hebben zich donkere wolken boven zwembad AquaRijn gepakt. Het bedrijf van coach Ron van der Wild, die tevens hoofdsponsor is van de waterpoloploeg, is failliet. Dat zorgt voor grote onzekerheid bij spelers en de club. Overigens, niet voor dit seizoen. Voor dit seizoen zijn alle kosten gedekt en kunnen alle salarissen met zekerheid worden betaald, stellen Van der Wild en het bestuur van AZC. Maar wat er volgend seizoen gaat gebeuren… niemand weet het.

En dat speelt ook in de hoofden van de spelers. De 23-jarige Tim de Mey barst na afloop van de play-offswedstrijd tegen Het Ravijn in tranen uit tijdens een interview met het Leidsch Dagblad. De Alphenaar heeft het enorm te doen met Van der Wild. De Mey ziet hem als vaderfiguur en goede vriend. Maar ook de onzekere toekomst van AZC, de club waar hij als kleine jongen begon, raakt hem. 'Ik wil niet dat deze club in de derde klasse eindigt. Mensen die van AZC houden, moeten opstaan', luidt De Mey's noodkreet in de krant.

Maar voor nu luidt het devies: je kop erbij houden en de landstitel prolongeren. 'We weten niet hoe het na dit seizoen verder gaat. We zijn spelers van AZC. We zijn één team, met Ron en Mick (van den Bree, red.) als coaches. Er is geen discussie, wij gaan voor de titel', zegt aanvoerder Andreas Miralis strijdbaar. Ted Huijsmans: 'We moeten ons focussen op de play-offs. Wat er daarna gebeurt, dat zien we dan wel weer.'

Periodestanden AZC Alphen - Het Ravijn 11-6 (3-2, 4-1, 2-1, 2-2). Doelpuntenmakers AZC: Jacopo Mandolini (3x), Andreas Miralis (3x), Sebastiaan van Mil (3x), Filip Coric, Dejan Indjic.

Hieronder kun je de radio-interviews met Andreas Miralis, Ted Huijsmans en Jort Stienstra beluisteren.
advertentie
.
advertentie