Politie in cassatie tegen aansprakelijkheid schietdrama Ridderhof

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

ALPHEN AAN DEN RIJN - De politie is het niet eens met de gedeeltelijke schuld die zij drie maanden geleden in de schoenen geschoven heeft gekregen van het schietdrama in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011. De politie gaat in cassatie tegen de uitspraak in hoger beroep van het gerechtshof. Daarvan is advocaat Veeru Mewa - die zo'n zeventig slachtoffers, nabestaanden en gedupeerden bijstaat - maandagavond op de hoogte gesteld, meldt Mewa aan Studio Alphen. De politie komt dinsdag met een verklaring op de ingestelde cassatie.

De politie is volgens het gerechtshof aansprakelijk voor de letselschade en overlijdensschade die is ontstaan bij het Ridderhofdrama. De rechtbank vond eerder dat de politie niet verantwoordelijk is voor de schade die ontstaat uit eventueel misbruik van een wapenvergunning. Daar dacht het gerechtshof eind maart anders over. De politie had drie maanden de tijd om aan te geven of ze het vonnis zou accepteren of dat ze in cassatie gaat. Dat laatste gebeurt.

Wapenvergunning

De politie had nooit een wapenvergunning mogen verlenen aan Tristan van der Vlis. De politie heeft geen gebruik gemaakt van alle beschikbare informatie over Van der Vlis. Als dat wel was gebeurd, was de wapenvergunning nooit verleend. 'Het ligt voor de hand dat bij zo'n misbruik doden of gewonden vallen. Het hof vindt dus dat de politie wel aansprakelijk is', aldus het gerechtshof in hoger beroep. Omdat de politie niet het bloedbad zelf heeft aangericht, is het niet volledig maar gedeeltelijk aansprakelijk.

Met de wapens waar de 24-jarige Alphenaar een vergunning voor had, veroorzaakte hij het bloedbad. Maar het is niet gezegd dat het Ridderhofdrama zonder de wapenvergunning was voorkomen, stelde de rechtbank in 2015. Gedupeerden van het schietdrama gingen daarop in hoger beroep tegen deze uitspraak. Bij het Ridderhofdrama kwamen zes mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond. Tristan van der Vlis pleegde uiteindelijk zelfmoord.