Politie waarschuwt nu al voor verkeerd gebruik van deelscooters

ALPHEN AAN DEN RIJN - Sinds kort staan er tientallen deelscooters in Alphen aan den Rijn en Boskoop. Meerdere inwoners uitten op sociale media al hun zorgen over mogelijke overlast door het gebruik van de scooters. Dat lijkt niet geheel onterecht, nu ook de politie al waarschuwt voor onjuist gebruik van de voertuigen.

Hoewel de politie de goede intenties van de deelscooters onderschrijft, maken sommige jongeren het wel heel bont. Zo constateert de politie dat ook anderen dan de huurder van de scooter op het voertuig rijden, soms zelfs zonder rijbewijs.

Ook worden er scooters vernield en worden ze hinderlijk of buiten het servicegebied achtergelaten na gebruik. 'Zo veroorzaken deze personen niet alleen financiële schade en overlast, maar ook onveilige situaties op de weg', meldt de politie.

Boetes

Zonder geldig rijbewijs rijden op een dergelijke scooter kan een prent van de politie opleveren. 'Maar, daar blijft het niet bij', vervolgt de politie. 'GO Sharing (het bedrijf dat de scooters beheert, red.) wordt ten alle tijden door ons in kennis gesteld.' Dat houdt in dat ook het bedrijf nog een extra boete kan opleggen.

Zo kan een huurder 500 euro boete krijgen wanneer iemand anders op het voertuig rijdt, 50 euro boete wanneer een scooter heel erg vies is geworden en 75 euro wanneer een scooter buiten het servicegebied is gestald

Aansprakelijk

Een huurder kan daarnaast ook nog aansprakelijk worden gesteld voor de ontstane schade. 'Wij hopen oprecht dat de scooters op normale wijze gebruikt gaan worden en zo bij zullen dragen aan een schone stad', besluit de politie.

Lees ook: Elektrische deelscooters in Alphen en Boskoop, doel: meer mensen uit auto’s halen