Politiek akkoord met langere openingstijden supermarkten Pasen

Foto: Albert Heijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alle supermarkten in de gemeente Alphen aan den Rijn die willen, mogen op Goede Vrijdag en Tweede Paasdag langer open dan gebruikelijk. De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om winkels in de levensmiddelenbranche op vrijdag 2 april te openen tot 22.00 uur en op maandag 5 april van 10.00 tot 19.00 uur.

CDA, ChristenUnie, SGP en RijnGouweLokaal zijn tegen. CDA en SGP vinden niet dat corona opnieuw gebruikt mag worden voor een uitzondering op een christelijke feestdag. ChristenUnie en RijnGouweLokaal stippen aan dat uit de rapportages van supermarkten blijkt dat hun jaaromzetten flink zijn gestegen in 2020. Dat ging onder meer ten koste van lokale winkeliers die de deuren als gevolg van de lockdown moeten sluiten. Extra open mogen met Pasen, dat vinden zij om die reden oneerlijk.

Eerste Paasdag

De gemeenteraad is het in meerderheid met het gemeentebestuur eens dat het gezamenlijke verzoek van de Albert Heijn-supermarkten om ook op Eerste Paasdag open te mogen, niet ingewilligd wordt. Afgelopen jaar kregen de supermarkten die uitzondering wel. Door de openingstijden te verruimen, willen supermarkten hun klanten spreiden. Dat moet leiden tot een minder groot risico op coronabesmettingen.

Supermarkten binnen de gemeentegrenzen mogen, indien gewenst, op zon- en feestdagen open van 12.00 tot maximaal 22.00 uur. Uitzondering is een aantal feestdagen waarop de supermarkten sowieso dicht moeten blijven. Dat zijn Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag. Daarnaast moeten winkels op Goede Vrijdag, Dodenherdenking en kerstavond de deuren om 19.00 uur sluiten.

Stemming gemeenteraad

Voor (29): Nieuw Elan (9), VVD (6), GroenLinks (5), D66 (3), PvdA (2), SP (2), Beter Alphen (1), Dorpen en Wijken Belangen (1).

Tegen (10): CDA (6), ChristenUnie (2), SGP (1), RijnGouweLokaal (1).

(39 van de 39 raadsleden waren aanwezig)

Lees ook: Nieuwe feestdaguitzondering in de maak: supermarkten langer open met Pasen