Potlood mee naar huis na het stemmen? Niet in Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In veel gemeenten mogen kiezers volgende week het rode potlood mee naar huis nemen als ze hun stem hebben uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. In Alphen aan den Rijn mag dat niet. De gemeente heeft ervoor gekozen om de potloden tussendoor te reinigen.

In tijden van corona worden de stembureaus voorzien van spatschermen en schoonmaakmiddelen. Potloden eenmalig gebruiken lijkt een handige oplossing. 'Wij hebben er - net als veel andere gemeenten - voor gekozen de potloden te hergebruiken vanuit de overweging dat dit duurzamer is en we op deze manier bewust omgaan met de beschikbare middelen', laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

De potloden worden tussentijds gereinigd door vrijwilligers in de verschillende stemlokalen.

'Ruim voldoende potloden'

Bij het uitreiken van het stembiljet krijgen kiezers te horen dat het de bedoeling is dat het rode potlood na afloop in een bakje wordt gelegd. 'Bij het bestellen van de rode potloden is er rekening mee gehouden dat het voorkomt dat iemand per ongeluk een potlood in zijn stak stopt of mee naar huis neemt. Er zijn ruim voldoende potloden besteld', verzekert de woordvoerder.

Lees ook: Verkiezingen zijn ‘veilig’, maar steeds meer vrijwilligers melden zich af