Primeur bewoners Hooge Burch: maandag start vaccinatie cliënten met verstandelijke beperking

ZWAMMERDAM - In Nederland wordt maandag gestart met het vaccineren van ouderen en mensen met een verstandelijke beperking, zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdag tijdens een nieuwe coronapersconferentie. Landgoed Hooge Burch in Zwammerdam heeft daarop van het ministerie de uitnodiging ontvangen om meteen op de eerste dag te starten.

Het gaat om naar schatting 400 van de 500 bewoners van de Hooge Burch. Zij worden ingeënt met het Pfizer-vaccin. In een persverklaring zegt Jan van Hoek, voorzitter van de raad van bestuur van zorginstelling Ipse de Bruggen, te hopen dat snel meer cliënten en medewerkers gevaccineerd kunnen worden: 'Maar, we zijn blij met deze eerste stap. Het zal de zorg aan deze cliënten veiliger maken en op termijn zicht geeft op het versoepelen van de coronamaatregelen.'

Bij cliënten die tot de geselecteerde groep behoren, wordt zorgvuldig gekeken of er geen contra-indicaties zijn waardoor (nu) niet gevaccineerd kan worden, belooft Ipse de Bruggen. Denk aan allergieën en medicatie. Het vaccineren gebeurt onder verantwoordelijkheid van de Artsen Verstandelijk Gehandicapten, benadrukt de zorginstelling.

Toestemming

Voor het toedienen van het coronavaccin is toestemming nodig van de cliënt als deze wilsbekwaam is, of van de wettelijk vertegenwoordiger. Cliënten die op een andere locatie van Ipse de Bruggen wonen, kunnen worden gevaccineerd in één van de volgende vaccinatierondes. Mogelijk worden zij ingeënt met een ander vaccin dan dat van Pfizer. Het is nog niet bekend wanneer deze vaccinatierondes plaatsvinden.

Lees ook: Romy (25) en Robin (47) zijn ingeënt tegen corona: 'Hang niet te veel aan online-verhalen over het vaccin'