Prinses IreneBos (Heempark) krijgt metamorfose

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Alphense Prinses IreneBos, beter bekend als het Heempark, gaat in de komende drie jaar flink op de schop. Nieuwe wandelroutes komen te liggen langs eetbare planten en drie aan te leggen paddenpoelen. Ook worden de ruiterpaden hersteld en worden een insectenweide en speelbos aangelegd.

Aanleiding voor de opknapbeurt zijn de uitkomsten van ecologisch onderzoek naar de biodiversiteit in het gebied in het noordoosten van Alphen aan den Rijn. Het huidige natuurbeheer en het rond laten lopen van Galloway-runderen heeft niet voldoende geleid tot een verbetering van de biodiversiteit. Daarom wordt het gebied tot en met 2023 aangepakt.

'Daardoor krijgt de natuur meer de ruimte zich te ontwikkelen. Op een meerdere plekken zijn inmiddels enkele veeroosters en hekwerken van gaas geplaatst', schrijft de gemeente in een verklaring. 'Inmiddels zijn er al een eetbaar-, bijen- en klimaatbos en een Tiny Forest in het gebied gerealiseerd. Fraaie houten kunstwerken van dieren sieren de routes straks op.'

4,5 procent

Om de biodiversiteit te verhogen, moet zo'n 4,5 procent van al het groen gesnoeid worden. Het te verwijderen groen wordt op een andere wijze, of op een andere plek in hetzelfde gebied, gecompenseerd. 'Op dit moment gaat het bos direct over in de weide. Maar juist in struiken tussen weide en bos zitten veel insecten, vogels en andere dieren, omdat zij zich daar kunnen verschuilen en voedsel vinden. Daarom wordt een strook bomen langs de weide verwijderd en vervangen voor lage struiken en kruiden', noemt de gemeente als voorbeeld.