Protest in Hazerswoude-Rijndijk: ‘Windmolentjes ja, windturbines nee’

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Inwoners van Hazerswoude-Rijndijk zijn woensdagavond de straat op gegaan om te protesteren tegen nieuwe windturbines. Vlak bij het dorp, naast de N11, ligt een zogeheten zoeklocatie waar in de toekomst mogelijk grote windturbines verrijzen.

Met een groot spandoek en kleine windmolentjes trokken de dorpsbewoners door de straten. 'Windmolentjes ja, windturbines nee', scandeerden ze. Het protest is een initiatief van actiegroep TurbulenT, die het zoekgebied voor windturbines bij Hazerswoude-Rijndijk geschrapt wil zien. 'We hopen dat ze hierdoor luisteren naar ons, zodat het geen zoekgebied meer is maar het van de kaart wordt geveegd', zegt één van de aanwezigen.

Volgens TurbulenT ligt het zoekgebied op 150 meter afstand van de dichtstbijzijnde woningen en zo'n 300 tot 400 meter van een groot deel van de zuidkant van het dorp. 'We zijn maar een klein landje en ze willen hier van die grote dingen neerzetten. Zoek dan een plek van industrie of zet ze in de zee, dan heeft niemand er last van', zegt een andere dorpsbewoner.

Afstandsnorm

De actiegroep benadrukt verder dat er niet alleen naar een geluidsnorm gekeken dient te worden, maar dat er ook een afstandsnorm ingevoerd moet worden bij het zoeken naar locaties voor nieuwe windturbines. 'Wij zijn niet alleen van mening dat windturbines niet thuishoren bij onze woningen in Hazerswoude-Rijndijk', schrijft TurbulenT op haar website.

In sommige andere landen, zoals Denemarken, wordt al met zo'n afstandsnorm gewerkt. Daar dient de afstand tot de bebouwde kom ongeveer tien keer de hoogte van een turbine te zijn. Bij het plaatsen van een windturbine van 150 meter hoog, moet de afstand tot de bebouwde kom zo'n 1500 meter zijn.

Lees ook: Meerderheid gemeenteraad wil geen windmolens langs N11: ‘Hoeven niet braafste jongetje van klas te zijn’