Quote 500: Jan Zeeman nieuwste miljardair van Nederland

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het geschat vermogen van Jan Zeeman is 1 miljard euro. Daarmee staat de oprichter van Zeeman textielSupers uit Alphen aan den Rijn op de achttiende plek van de Quote 500 van 2016.

Zeemans vermogen is volgens Quote met 11,1 procent gestegen van 900 miljoen naar 1 miljard euro. In 1999 droeg de 74-jarige Zeeman de dagelijkse leiding van zijn concern al over en sinds 2014 is hij ook geen commissaris meer. Zeeman heeft nog wel een aantal retail- en vastgoed-bvs die gestaag door blijven groeien.

Zeeman woont inmiddels niet meer in Alphen. De rijkste in de gemeente Alphen aan den Rijn woonachtige Quote 500-genoteerde is Nico Vriesekoop uit Hazerswoude-Dorp. Met een geschat vermogen van 80 miljoen euro (stijging: 21,2 procent) staat de eigenaar van de Zoetermeerse kippenverwerkingsfabriek op plek 322.

Op nummer een in de lijst van rijkste in Nederland woonachtige mensen staat Frits Goldschmeding (Randstad) met een door Quote geschat vermogen van 3,5 miljard euro. Investeerder Dik Wessels staat tweede met 3,3 miljard en investeerder Hans Melchers is met 2,5 miljard de nummer drie.

Leen Hoogvliet

Alphenaar Leen Hoogvliet staat niet in de Quote 500 omdat hij niet meer in Nederland woont. Alle in het buitenland woonachtige Nederlanders staan in een aparte lijst van Quote. Hoogvliet, bekend van de gelijknamige supermarktketen, staat op plek 29 met 325 miljoen euro. Op een staat Charlene de Carvalho-Heineken (Heineken) met 11 miljard euro.

De familie Brenninkmeijer (C&:A) is de rijkste Nederlandse familie met een geschat vermogen van 21 miljard euro. Barbara, Joris en Charlotte Zandbergen uit Alphen aan den Rijn, bekend van het Zoeterwoudense vleesverwerkingsbedrijf, is met 180 miljoen euro de rijkste Alphense familie: goed voor plek 47 in de familieranglijst van Quote.

Armin van Buuren

Omdat de Quote 500 twintig jaar bestaat is er dit jaar geen ranglijst van de 500 rijkste Nederlanders maar van de 1000 rijkste Nederlanders. Daardoor heeft ook dj Armin van Buuren een notering gekregen. De Koudekerker heeft een geschat vermogen van 36 miljoen euro, goed voor plek 719.