Rampjaarconcert in Alphen aan den Rijn door het Orkest van het Groene Hart

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Orkest van het Groene Hart pakt, in samenwerking met Stichting Oude Hollandse Waterlinie, uit met een muzikaal programma dat de bezoeker meeneemt naar de gebeurtenissen rond rampjaar 1672, waarin water, oorlog en triomfen de boventoon voerden. Het Rampjaarconcert is zaterdagavond 3 december in de Adventskerk te beluisteren.

De Oude Hollandse Waterlinie viert een jubileum. Deze waterlinie werd 350 jaar geleden in werking gezet toen de Republiek Holland werd aangevallen. Een regelrechte ramp. Alphen aan den Rijn lag relatief beschermd net achter de linie, maar speelde met de Gouwesluis een belangrijke rol bij het onder water zetten van het gebied.

Bekende en minder bekende werken

Dirigent Jim Benjamin Roodnat heeft de muziekbibliotheek van die periode grondig uitgeplozen. Het orkest speelt bekende en minder bekende werken. Vanzelfsprekend ontbreekt de beroemde componist uit de baroktijd, Johann Sebastian Bach, niet. Op de concertavond krijgt aanstormend talent Samuel Golub alle ruimte voor een prachtig klavecimbelconcert.

Ook anno 2022 hebben componisten zich laten inspireren door het Rampjaar. Componiste José Retra heeft speciaal voor dit jubileum een hedendaags werk geschreven. Deze gloednieuwe compositie, '1672', vertolkt indringende muzikale klanken, het wapengekletter en het oorlogsleed zoals dat zich in de winter van 1672-1673 afspeelde.

Introductie

Bij aanvang van het concert kruipt acteur Michiel van de Burgt in de huid van een 17de eeuws militair personage en geeft een korte uitleg hoe de linie zijn werk deed en Holland redde van de ondergang.

Het rampjaarconcert is zaterdag 3 december vanaf 20.00 uur te beluisteren in de Adventskerk aan de Julianastraat 69. Meer informatie en kaarten zijn te bestellen op www.ovhgh.nl. Kaarten zijn ook te koop bij het VVV Alphen en aan de zaal.