Rechtbank halveert geëiste celstraf en spreekt medeverdachten vrij

Foto: Openbaar Ministerie

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - Twee jaar gevangenisstraf heeft een 33-jarige man uit Alphen aan den Rijn opgelegd gekregen van de rechtbank omdat hij heeft gesjoemeld met auto's. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel geëist. De twee andere verdachten, een 35-jarige Boskoper (eis: vijf jaar cel) en een 25-jarige Alphenaar (eis: vier jaar cel), zijn vrijgesproken.

Sloop- en importauto's werden opgekocht, om vervolgens opdracht te geven soortgelijke auto's te (laten) stelen. De beste van de twee voertuigen kreeg de identiteit van de opgekochte auto en doorverkocht, ook wel 'omkatten' genoemd. Tenminste 51 personen zijn volgens de officier van justitie slachtoffer geworden van oplichting.

Dat de twee - vanwege gebrek aan bewijs vrijgesproken - medeverdachten aanwezig waren op het moment van de politie-inval en meehielpen bij het in- en uitladen van auto-onderdelen, betekent volgens de rechtbank niet dat zij wisten dat deze spullen van diefstal afkomstig waren. Daarom gaan zij vrijuit.

Daarnaast meent de rechtbank dat niet bewezen kan worden, zoals het Openbaar Ministerie stelt, dat de drie familieleden een bende vormden of daar leiding aan gaven. Daarom valt de straf voor de 33-jarige Alphenaar lager uit dan geëist en zijn de twee anderen ook voor deze verdenking vrijgesproken.

Lees ook: Jarenlange celstraffen geëist tegen Alphenaren voor oplichting met auto's