Rechtbank veroordeelt Alphenaar tot 15 jaar cel voor dood Aldrik Frik

Dode Ondernemingsweg Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Rik B., de man die ervan wordt verdacht zijn zakenpartner Aldrik Frik om het leven te hebben gebracht in augustus 2018, is woensdag door de rechtbank schuldig bevonden. De 59-jarige Alphenaar is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Daarnaast moet B. een schadevergoeding van 20.000 euro betalen aan de weduwe van het slachtoffer.

Frik en B. waren samen eigenaar van vertaalbureau DBF Communicatie. Op 3 augustus 2018 werd Frik dood aangetroffen in hun bedrijfspand aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn. Frik is twaalf keer met een bijl of machete geslagen en met een touw gewurgd. Anderhalve maand na Friks overlijden werd zijn zakenpartner aangehouden op verdenking van moord.

Op het lichaam en de kleding van B. zijn bloedspatten van Frik aangetroffen. Volgens B. omdat hij tijdens het 112-telefoongesprek met de meldkamer moest voelen aan Friks hals. Op de aangetroffen bijl, waarvan het Nederlands Forensisch Instituut niet met 100 procent zekerheid kan stellen dat die bijl ook het moordwapen is, en het touw zijn geen sporen van B. aangetroffen. Wel op de vuilniszak - in de kantoorruimte - waar het touw in zat en een doekje met bloedsporen van het slachtoffer.

Geen moord, wel doodslag

Hoe laat vertrok B. die bewuste dag van huis richting kantoor? Dat was een groot discussiepunt tijdens de inhoudelijke behandeling twee weken geleden. Het verschil tussen enerzijds de verklaring van B. tegenover de politie en rechtbank, en anderzijds de camerabeelden, de technologie in B.'s autosleutel en mobiele telefoon, en op een geluidsopname van een gesprek tussen B. met zijn vrouw in de auto begin september, zit exact één uur.

B. trekt de betrouwbaarheid van de gegevens in twijfel. Volgens de rechter is er echter meer bewijs en kan het niet anders dat B. niet om 08.10 uur maar bijna een uur eerder is aangekomen op kantoor. De rechter concludeert dat het niet anders kan zijn dan dat de verdachte het letsel heeft toegebracht aan het slachtoffer. Moord wordt door de rechter niet bewezen, doodslag wel.

Aanwezig op uitvaart

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat Rik B. de dader is en eiste twee weken geleden vijftien jaar gevangenisstraf tegen de Alphenaar. De officier van justitie stelde dat een financieel motief de aanleiding was om Frik om het leven te brengen. Het bedrijf verkeerde de laatste twee jaar in financieel zwaar weer. Rik B. heeft altijd iedere betrokkenheid bij de dood van Frik ontkent. Zijn advocaat pleitte twee weken geleden voor vrijspraak.

Rik B. was dinsdagmiddag niet aanwezig in de rechtszaal tijdens de uitspraak van de rechter. Ook zijn advocaat was afwezig. De rechter benadrukte dat het voor de familie van het slachtoffer niet te bevatten is dat B. een vriend en zakenpartner om het leven heeft gebracht. De Alphenaar was zelfs op de uitvaart van het slachtoffer aanwezig, waar hij ook heeft gesproken. Volgens de rechter nemen de nabestaanden hem dat zeer kwalijk.