Rechter beslist: geen beperkingen voor evenementen in Park Zegersloot

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het maximale geluid dat gemaakt mag worden tijdens evenementen in recreatiegebied Park Zegersloot, hoeft niet omlaag. Het aantal en type feesten dat georganiseerd wordt, hoeft ook niet naar beneden te worden bijgesteld. Omwonenden die een rechtszaak aanspanden, hebben bakzeil gehaald bij de Raad van State. Dat meldt AD Groene Hart.

Zo'n 250 dagen per jaar stellen omwonenden overlast te ervaren van evenementen, variërend van grote festivals tot besloten feestjes bij sportverenigingen. Jaarlijks zijn er volgens de gemeente Alphen aan den Rijn op 72 dagen evenementen. Buurtbewoners stellen dat het niet alleen blijft bij overlast op evenementendagen zelf, maar ook tijdens de dagen dat evenementen worden op- en afgebouwd.

In december oordeelde de Raad van State in een tussenvonnis dat de gemeente in een nieuw bestemmingsplan een aantal zaken beter moest benoemen. Bijvoorbeeld hoeveel herrie omwonenden maximaal mogen ervaren, en dat evenementen op het water verboden zijn. Dat heeft de gemeente eerder dit jaar gedaan.

Organisatoren

Een aantal omwonenden kan zich niet vinden in de aanpassing in het bestemmingsplan en stapte naar de rechter. Zonder succes. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft het huiswerk adequaat genoeg gedaan.

De procederende bewoners, die wonen in de wijken grenzend aan het recreatiegebied, willen tegenover de krant niet reageren op de uitspraak. Eén van hun advocaten meldt dat de bewoners 'uiteraard teleurgesteld zijn'. Zij hebben geen mogelijkheid om in beroep te gaan.

Evenementenorganisatoren Stanley de Looze (Zomerspektakel aan het Meer) en Martin Kalkhoven (Wet 'n Wild Beachfestival) zeggen zich geen grote zorgen gemaakt te hebben over de naderende uitspraak van de Raad van State, maar zijn blij met de uitkomst.

Lees ook: Rechtszaak bij Raad van State over minder evenementen in Alphen