Record in personeelstekort: ruim eenderde Alphense bedrijven kan geen arbeidskrachten vinden

ALPHEN AAN DEN RIJN - Bedrijven in de regio konden nooit eerder zo lastig aan personeel komen als nu. Het tekort aan arbeidskrachten neemt recordhoogtes aan, met de regio Alphen aan den Rijn als uitschieter. Daar kan 37,6 procent van de bedrijven geen medewerkers vinden, blijkt uit cijfers van het CBS. In Zuid-Holland ligt dat percentage op 26,9 procent, landelijk op 30,4 procent. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

Het CBS berekende de werkeloosheid van het vierde kwartaal van 2021. 'Het tekort aan geschikt personeel was voor de coronacrisis al een grote uitdaging', meldt het CBS na een rondgang onder bedrijven. 'Door het voorspoedige economische herstel en het uitblijven van de voorspelde grote economische klap en faillissementsgolf is er momenteel een historisch lage werkloosheid.'

Overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen in Zuid-Holland werken samen in het Economisch Board om het tij te keren. 'Iedereen die nu nog niet participeert op de arbeidsmarkt of een baan heeft die door bijvoorbeeld digitalisering zal verdwijnen, is hard nodig op de arbeidsmarkt', stelt voorzitter Jeffrey van Meerkerk.

Mensen begeleiden naar nieuw werk

Mensen die hun baan verliezen, moeten volgens het Economisch Board beter worden begeleid naar nieuw werk. Ook wordt er samengewerkt om meer mensen om te scholen en klaar te stomen voor sectoren waar veel banen zijn. 'We zullen radicaal anders moeten gaan kijken naar het opleiden van onze toekomstige beroepsbevolking en het werven en selecteren van personeel', zegt Van Meerkerk.