Regio uit zorgen over afsluiting A12 bij Rijkswaterstaat: ‘Heeft een enorme impact’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In een brief aan Rijkswaterstaat heeft onder meer de gemeente Alphen aan den Rijn haar zorgen geuit over de aangekondigde meerdaagse afsluiting van de A12. De snelweg wordt van 27 september tot 7 oktober compleet afgesloten vanwege groot onderhoud. Er zijn zorgen over de verkeershinder die dat gaat veroorzaken.

De A12 gaat in die periode dicht vanaf knooppunt Oudenrijn tot aan Nieuwerbrug, in de richting van Den Haag. Tussen Nieuwerbrug en Reeuwijk vinden ook werkzaamheden plaats, maar blijft een beperkt aantal rijstroken open. 'Deze afsluiting heeft een enorme impact op onze regio en daarom hebben we in een brief aan Rijkswaterstaat onze zorgen onder de aandacht gebracht over de verkeershinder die onze gemeenten gaan ondervinden', zegt Inge Nieuwenhuizen, wethouder in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook de gemeenten Krimpenerwaard, Woerden en Oudewater hebben de brief ondertekend.

'Wij vragen een maximale inspanning van Rijkswaterstaat om zo snel mogelijk gerichte maatregelen te nemen en oplossingen aan te dragen', vervolgt Nieuwenhuizen. Volgens de gemeenten dreigt de regio vast te lopen door de geplande afsluiting van de A12. 'Het ontbreekt aan een goede verkeersanalyse vooraf. Daardoor is er geen basis voor afstemming tussen gemeenten, wat de doorstroming in zijn geheel belemmert', valt te lezen in een gezamenlijke verklaring.

Mogelijke schade

Dat de snelweg toe is aan groot onderhoud, snappen ook de wethouders die de brief hebben ondertekend. 'Maar wij maken ons grote zorgen over de gevolgen op het onderliggend wegennet in de regio. Daarom roepen we gezamenlijk Rijkswaterstaat op om zo spoedig mogelijk met een oplossing te komen', zegt Nieuwenhuizen.

Uiteindelijk willen de gemeenten de verkeersveiligheid en doorstroming op wegen in de regio waarborgen. Ook vragen zij aandacht voor mogelijke schade voor het bedrijfsleven door de afsluiting van de A12, en de mogelijke schade die ontstaat op de rest van het wegennet als gevolg van de grote hoeveelheden extra verkeer die eroverheen rijdt in die periode.

Lees ook: N207 tussen Boskoop en Waddinxveen dicht van 4 september tot 3 oktober