Renovatie van winkelcentrum Ridderhof: hoe staat het ermee?

Foto: De nieuwe ingang aan de Troubadourweg (swipe voor recente foto's)
Foto: De entree aan de Troubadourweg wordt nu aangepakt
Foto: Hier hangen de oude luifels nog
Foto: De zuidkant van het winkelcentrum is eind juni 2025 klaar
Foto: De zuidkant van het winkelcentrum is eind juni 2025 klaar
Foto: De ruwbouw van de nieuwe Albert Heijn
Foto: De vernieuwde passagestructuur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Gemeente Alphen aan den Rijn presenteert tijdens een inloopavond op maandagavond 18 september het ontwerp van de aanpassingen aan de parkeerterreinen en de buitenruimte bij winkelcentrum Ridderhof. De grootscheepse renovatie van het winkelcentrum is in volle gang. Het winkelcentrum wordt verkleind en krijgt een totale make-over.

Hoe staat het ermee? 

Hoewel er nog volop gewerkt wordt, zijn de aanpassingen in het noordelijk deel al goed zichtbaar. Bezoekers van het winkelcentrum zien een hoger dak, meer daglicht, nieuwe winkelpuien en een hele andere look.

'Het winkelcentrum heeft het moeilijk gehad en we zijn nog volop bezig om naar de nieuwe situatie te komen', zegt Caspar Wortmann, die de eigenaren van het noordelijk deel adviseerde over de herstructurering. 'Maar, je kunt nu goed zien waar het naartoe gaat.' 

De werkzaamheden zijn eind januari begonnen en duren in dit deel van het centrum tot begin december. De Etos moest verhuizen om plaats te maken voor de bouw van de nieuwe Albert Heijn, dat is voor de zomer gebeurd. Op dit moment wordt gewerkt aan de ruwbouw van de nieuwe supermarkt en aan het vernieuwen van de entree aan de kant van de Troubadourweg. 

De oude Albert Heijn opereert nog als eiland in het gebouw aan de kant van het Carmenplein. De winkel blijft open totdat de nieuwe supermarkt begin december af is. Begin januari wordt gestart met de sloop van de oude winkel. Daar moet op den duur een woontoren gebouwd worden.  

Wanneer gaat de zuidkant op de schop?

Op dit moment is het verschil tussen oud en nieuw goed te zien (klik op de foto naar rechts voor meer afbeeldingen). Het zuidelijk deel van het winkelcentrum, waar onder andere Hoogvliet, Aldi en Kruidvat in zit, is nog in de oude staat. Dit gedeelte valt onder Hoogvliet Beheer. Voor de zomervakantie zijn ook hier de werkzaamheden begonnen. 

Net als in het noordelijk deel, komt hier een rolpad naar de parkeergarage. De lage luifels worden weggehaald, de puien vernieuwd en het plafond verhoogd. De nieuwe, stroevere vloer van de noordkant wordt doorgetrokken en de supermarkten Aldi en Hoogvliet worden vergroot. 'De bezoeker gaat straks gewoon één Ridderhof ervaren', aldus Wortmann. 

Als alles volgens planning verloopt, is het rolpad en de vernieuwde passagestructuur voor de zomer van 2024 af. De rest van de werkzaamheden duren nog tot juni 2025. Om de supermarkten te vergroten en tegelijk de winkels open te houden, is een planning opgesteld waar steeds de ene activiteit de andere opvolgt. Zo moet bijvoorbeeld Wibra eerst naar boven verhuizen, voordat gestart kan worden met bouwwerkzaamheden voor de supermarkt van Aldi. 

Hoe zit het met de parkeerterreinen?

Om de parkeermogelijkheden te verbeteren, wordt de garage met het Carmenplein en Aïdaplein verbonden. De hekken van de parkeergarage worden weggehaald en er komt een nieuwe doorsteek onder het winkelcentrum door, zodat eenvoudig overal geparkeerd kan worden. De toegangshelling aan de kant van de Troubadourweg gaat weg en ook de toegang bij de Hoogvliet verandert.

Daarmee komt er ook ruimte voor groen en zitjes. Wortmann: ‘Je doet het uiteindelijk om het winkelcentrum zijn plek in de wijk te geven die het van oorsprong had.’

De gemeente heeft nu een ontwerp voor herinrichting van de parkeer- en buitenruimte gemaakt. Het ontwerp is te bekijken tijdens de inloopavond op 18 september tussen 19.00 en 21.00 uur in zalencentrum De Bron. De verwachting is dat de werkzaamheden aan de parkeerterreinen halverwege 2024 van start gaan.