Rijk springt bij met financiële injectie van tientallen miljoen euro’s voor woningbouw Alphense Gnephoek

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN – De plannen voor woningbouw in de Gnephoekpolder van Alphen aan den Rijn hebben een flinke boost gekregen. Het Rijk gaat een eenmalige financiële bijdrage van 60,5 miljoen euro leveren aan de ontwikkeling van de Gnephoek. Dat meldt een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan Studio Alphen.

Het Rijk dekt met deze tientallen miljoenen euro’s het financiële tekort van 50 miljoen en daarmee is de begroting rond. Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijsrelaties) meldt dit nieuws in een brief gericht aan de Tweede Kamer.

De financiële bijdrage van het Rijk is voorlopig nog onder voorbehoud, in afwachting van groen licht uit het parlement. De miljoeneninjectie wordt beschikbaar gesteld voor het bouwen van duizenden woningen, maar ook voor het ontwikkelen van de natuur in de Gnephoekpolder. Zo moet er ook geld gaan naar natuurcompensatie, het water en de bodem.

Binnen vijf jaar eerste 900 woningen

Er moeten in de periode tot 2040 5.500 woningen in de Gnephoekpolder worden gebouwd. 60 procent van de woningen is betaalbaar en daarnaast wordt minstens 30 procent van de woningen sociale huur. Het is de bedoeling dat de bouw van de eerste 900 woningen begint binnen vijf jaar na de start van de periode waarin het geld beschikbaar komt.

De bijdrage van het Rijk kan tijdens de bouwperiode ook naar beneden worden gesteld als het financiële tekort afneemt. ‘Dat heeft te maken met de kosten van zo’n bouwproject, die kunnen namelijk nog wijzigen’, vertelt de woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan Studio Alphen.

Volgens De Jonge heeft de gemeente met een goede omgevingsanalyse laten zien dat het een uitvoerbaar plan voor woningbouw in kan passen, zo meldt hij in de brief aan de Tweede kamer. De gemeente Alphen aan den Rijn, de provincie Zuid-Holland, de regio Holland Rijnland en het Hoogheemraadschap Rijnland gaan samenwerken om het gebied te ontwikkelen.

Lees ook: Woningbouw in polder Gnephoek weer een stap dichterbij