‘Rode Dorp-raddraaiers oud & nieuw kwamen deels van buiten Alphen’

ALPHEN AAN DEN RIJN/BENTHUIZEN - De jongeren die tijdens de oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht in Alphen aan den Rijn hulpverleners bekogelden met zwaar illegaal vuurwerk, komen voor een deel uit het Rode Dorp maar ook uit omliggende dorpen en gemeenten. Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) zegt dat. Aanhoudingen zijn niet verricht, maar Spies hoopt dat het bekijken van videobeelden soelaas gaat bieden.

In het Rode Dorp, een wijk in Alphen, ging het fout op 31 december en 1 januari. Brandweerlieden die een brandje blusten in de Jan Nieuwenhuijzenstraat werden, inclusief aanwezige politieagenten, belaagd en uitgescholden. Vuurwerk, drank en andere spullen kregen de hulpdiensten naar hun hoofd geslingerd. Tot een Cobra 6, een van de meest gevaarlijke soorten vuurwerk dat bestaat en weleens wordt vergeleken met een handgranaat, aan toe. Een oplettende brandweerman zag dat gebeuren en spoot met een straal water het explosief weg voordat het ontplofte vlak naast een agent.

Daarop besloten de hulpdiensten om zich tijdelijk terug te trekken en later die avond en nacht met meer manschappen het Rode Dorp te betreden. De ME (mobiele eenheid) is ook nog naar Alphen afgereisd, maar hoefde niet in actie te komen. 'We hebben het zonder de ME kunnen oplossen', blikt Spies terug. Ze prijst de inzet van buurtbewoners, die in haar ogen in de loop van de nacht hebben ingegrepen. 'Zij waren er op een gegeven moment zó klaar mee, dat zij hebben bijgedragen aan het terugkeren van de rust.'

Bodycams

Tijdens de jaarwisseling droegen Alphense hulpverleners bodycams. 'Ik vind het heel belangrijk dat de beelden van de bodycams worden nagetrokken. Het zou kunnen betekenen dat we op die manier verdachten in beeld krijgen en aanhoudingen verricht worden', zegt Spies.

Vooraf waren er volgens haar en politieteamchef John Nieumeijer geen specifieke aanwijzingen dat een grote groep voor onrust zou zorgen in het Rode Dorp, ondanks dat in de wijk al enige weken brandjes worden gesticht in sloopwoningen.

'Wij hebben op die reden in het Rode Dorp met oud & nieuw meer gesurveilleerd dan andere jaren. Maar dit was niet voorzien, al wisten we van te voren dat de jaarwisseling spannend en onvoorspelbaar zou worden vanwege het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen', reageert de burgemeester.

'Dan spoor je niet'

'Ik heb geen woorden voor wat daar is gebeurd. Als je hulpdiensten belemmert, dan spoor je niet', veroordeelt Spies. 'Ik weiger om me neer te leggen bij het feit dat hulpverleners die voor óns de straat opgaan, worden bedreigd.' Rond drie uur 's nachts, zo'n acht uur na de eerste brandstichting, keerde de rust terug in de wijk.

Benthuizen

Op Nieuwjaarsdag spuwde burgemeester Spies haar afschuw over het geweld tegen hulpverleners al via de gemeentewebsite. Ze sprak ook over geweld op andere plekken in de gemeente Alphen aan den Rijn dan het Rode Dorp. Dat blijkt in Benthuizen te zijn geweest. 'Er was fysiek geweld, zoals het gooien van vuurwerk, en er waren scheldpartijen.'

Over de Alphense Edelstenenbuurt, de wijk - waar onder meer de Diamantstraat in ligt - die met enige regelmaat negatief in het nieuws komt vanwege uiteenlopende incidenten, is Spies juist heel erg te spreken. 'Niet één incident', zegt Spies trots. 'Daar past wat mij betreft een woord van waardering bij richting de buurtouders die in grote getalen de straat op zijn geweest.'

Lees ook: Jaarwisseling in Alphen: meer brandjes, bijna evenveel incidenten politie