Romeins Weekend Alphen aan den Rijn op 3 en 4 september

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Alphense centrumgebied is in het Limesjaar 2022 gehuld in Romeinse sferen tijdens het Romeins Weekend op zaterdag 3 en zondag 4 september. Romeinse groepen, activiteiten en festiviteiten maken dat het moderne Alphen aan den Rijn voor even weer het Romeinse Albaniana is.

Zaterdag en zondag bezetten verschillende groepen Romeinen van 12.00 tot 17.00 uur het winkelgebied rond het Rijnplein en winkelcentrum De Aarhof. Zaterdagavond dineren zij op het Thorbeckeplein.

Er zijn soldaten, gladiatoren, ambachtslieden en burgers in hun kampementen die demonstraties geven. Daarnaast zijn er museale presentaties door Vicus aan de Rijn, Museumpark Archeon en Restauratiewerf Zwammerdam. Er zijn Romeinse games, een expositie van Atelier Verfstreken, spellen voor kinderen en volwassenen en er zijn rondvaarten met een boot vanaf het Rijnplein.

De Romeinse soldaten van Legio II Augusta, Legio X Gemina, Fectio en Pax Romana presenteren hun uitrusting en laten tactische formaties zien in dagelijkse shows. Daarna paraderen zij door het Stadshart van het Rijnplein richting Thorbeckeplein en vice versa. De gladiatoren, dit zijn dames, raken dagelijks twee keer in een bloederig gevecht verzeild in de arena op het Rijnplein. De burgers laten hun dagelijkse werk zien en er is een ambachtenmarkt.

Romeinse stadswandeling

Tijdens het Romeins Weekend wordt ook de Pleisterplaats Albaniana stadswandeling gelanceerd. In het Stadshart is een wandeling samengesteld langs plekjes waar het Romeinse verleden opduikt waarover veel te vertellen is, zoals over castellum Albaniana, het kampdorp, de Rijn en de woeste veengebieden. De brochure is verkrijgbaar bij Het Brugwachtertje, VVV Alphen en De Vergulde Wagen.

Limes Classic

Tijdens het Romeins Weekend wordt ook de Limes Classic gereden. Dit jaarlijkse fietsevenement, op zaterdag 3 september, gaat met vijf verschillende routes van 37,5 tot 225 km door het Romeinse grensgebied, de Nedergermaanse Limes. Start en finish zijn bij castellum Nigrum Pullum (De Haven) in Zwammerdam.