Rondvaarttochten in Boskoop in gevaar, gemeente legt dempen sloot stil

Foto: VVV Boskoop

BOSKOOP - De toeristische rondvaartboten kunnen niet meer langs de kwekerijen in Boskoop varen omdat de sloot aan de Lansing wordt gedempt. Het dichtleggen mag, mits er een andere vaarroute is. En dat alternatief is er volgens VVV Boskoop niet. Daarnaast zijn op last van de gemeente Alphen aan den Rijn de dempingswerkzaamheden per direct stilgelegd.

Ruud van der Werf Boomkwekerij heeft een vergunning aangevraagd bij het hoogheemraadschap - en gekregen - om de sloot te mogen dempen. Die sloot scheidt beide delen van de kwekerij. Omrijden duurt vijf minuten. Aangezien het personeel van Van der Werf dat meerdere malen per dag moet doen, wordt naar eigen zeggen één à anderhalf uur tijdverlies geleden op een werkdag.

De initiator van boottochten spande een rechtszaak aan. De Raad van State en Hoge Raad hebben de verleende vergunningsaanvraag akkoord bevonden, maar wel met de kanttekening dat er een andere vaarroute moet zijn. Op de sloot rust 'recht van overpad'. De uitwijkmogelijkheid is volgens VVV Boskoop niet geschikt: te krap om er met de rondvaartboot doorheen te varen.

'Had hij beter niet kunnen doen'

Ondanks dat nog geen omgevingsvergunning is afgegeven door de gemeente, is Van der Werf al gestart met dempen. 'Dat had hij beter niet kunnen doen', zei wethouder Kees van Velzen (CDA) donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering, toen hij ernaar werd gevraagd door de fractie van GroenLinks.

De gemeente heeft de werkzaamheden laten stilleggen. Dat de omgevingsvergunning op korte termijn alsnog wordt verleend door de gemeente, betekent niet dat het werk mag worden hervat. Er moet gewacht worden op de uitkomst van een nieuw bezwaar dat is aangetekend. 'Voorlopig gebeurt er dus helemaal niets', aldus Van Velzen.

Volgens wethouder Van Velzen, verantwoordelijk voor de wateren, staat de kweker niet sterk in zijn schoenen. 'Boten kunnen nu niet goed manoeuvreren en de rechter heeft gezegd: u mag dempen, maar u moet iets terugbrengen zodat anderen met hun boten kunnen blijven varen.'

Adviseur

Tegenover AD Groene Hart zegt Van der Werf niet te willen antwoorden op de vraag waarom hij al is gestart met het dempen van de sloot. De kweker verwijst naar de adviseur die hij in de arm heeft genomen om zijn belangen te behartigen. 'De vergunningen zijn verleend en ik houd mij aan de regels', stelt de Boskoper.

In de ogen van VVV Boskoop is de alternatieve vaarroute te smal en te ondiep. 'Heel misschien is de vaarweg praktisch bevaarbaar te maken, maar dan krijgen we nog het juridische deel', stipt Jan Moerbeek aan bij de krant. 'Als de boomkweker die nu gedempt heeft palen en remwerken mag neerzetten, mogen de andere kwekers dat in feite ook. Dan gaat iedereen zijn eigen rechter spelen.'

'Los het op met een bak koffie'

Wethouder Van Velzen maakte donderdagavond van de gelegenheid gebruik om de bal neer te leggen bij de gemeenteraad. Hij wijst erop dat de raadsleden ervan hebben afgezien om een zogeheten vaarwegverordening op te stellen voor Boskoop om dit alles 'aan de voorkant te regelen'.

In Van Velzens ogen is het aan de Boskopers zelf om tot een compromis te komen. 'Boskopers zeggen altijd dat zij problemen oplossen met een bak koffie, los het maar op met elkaar', roept hij op.