Ruim 50 meer nieuwe coronabesmettingen dan week eerder

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Telde de gemeente Alphen aan den Rijn vorige week nog 328 nieuwe coronabesmettingen, afgelopen week waren het er 382. Een stijging van ruim 16 procent, blijkt uit het weekoverzicht van GGD Hollands Midden.

Het is nog niet duidelijk hoeveel met corona besmette mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis afgelopen week. Tot en met zaterdag waren dat er negen, maar de gezondheidsdienst heeft nog niet bekendgemaakt of ook op zondag patiënten naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Vorige week moesten elf gemeentegenoten met corona naar het ziekenhuis.

Voor de derde week op rij is er geen sterfgeval als gevolg van het coronavirus geregistreerd door de GGD. Voor het laatst werd op 10 maart bericht over een overlijden.

Tussen vorig jaar september, het moment dat de coronamaatregelen voor het eerst weer werden aangescherpt, en nu zijn 85 inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn overleden aan het coronavirus. Hoeveel mensen in de periode daarvoor aan corona zijn gestorven, zegt de GGD niet exact te weten. Dat komt omdat in de eerste maanden van de pandemie lang niet alle aan corona overleden mensen als zodanig zijn geregistreerd.

Regionale cijfers

In de hele regio Hollands Midden liepen de coronacijfers op afgelopen week. De GGD registreerde 2666 nieuwe besmettingen, een week eerder 2497. 72 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen, de week daarvoor 67. Drie mensen overleden aan corona ten opzichte van één een week eerder.

Bericht van de hoofdredactie:

Hoe komt het dat de ziekenhuisopnames die Studio Alphen sinds vorige week maandag publiceert veel hoger zijn dan in de maanden daarvoor? Studio Alphen baseert zich op dashboardcijfers van GGD Hollands Midden. De gezondheidsdienst gebruikt sinds ruim een week andere cijfers om de ziekenhuisopnames te duiden. De GGD telde aanvankelijk alleen de ziekenhuisopnames mee die aan de GGD waren doorgegeven door ziekenhuizen. Omdat ziekenhuizen dit niet verplicht zijn, waren deze cijfers volgens de gezondheidsdienst vaak te rooskleurig.

De GGD neemt de NICE-cijfers (Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie) sinds eind maart als leidraad. 'In die cijfers wordt iedereen meegeteld die COVID heeft en in een ziekenhuis behandeld wordt. Dus ook als je voor iets heel anders naar het ziekenhuis gaat. Deze cijfers zijn daarom eigenlijk te negatief. Want deze aantallen laten niet zien wie er daadwerkelijk voor een COVID-behandeling is opgenomen. Omdat het landelijke dashboard gebruik maakt van de NICE-cijfers, hebben wij besloten voortaan ook gebruik te maken van deze cijfers. Hierdoor wordt het eenvoudiger voor bestuurders en media om een vergelijking te maken met andere regio's', lichtte GGD Hollands Midden vorige week toe.