Ruim drie jaar cel geëist voor gijzeling in Boskoop

Foto: Omroep West

BOSKOOP - Het Openbaar Ministerie (OM) eist drie jaar en vier maanden gevangenisstraf tegen Farid O. (21) en Jamal O. (22) uit Waddinxveen voor het overvallen en gijzelen van een 23-jarige Boskoper. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

Het slachtoffer was met een bestelbus op weg naar zijn werk. De minderjarige Nicolei V. (17) uit Gouda zou zestien maanden gevangenisstraf moeten krijgen, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Driekwartier gegijzeld

Twee mannen met bivakmuts gijzelden het slachtoffer op 21 juli 2018 driekwartier in zijn bus, terwijl ze zijn bankrekening wilden plunderen. 'Ze hadden het slachtoffer zorgvuldig uitgekozen', zei de officier van justitie donderdag bij de Haagse rechtbank. 'Ze wisten dat hij onlangs een flink geldbedrag uitgekeerd had gekregen.' De man uit Boskoop had vanwege een scooterongeval een schadebedrag gekregen van een verzekeringsbedrijf, en dat verhaal had zich verspreid in het dorp en de omgeving.

Volgens de aanklaagster heeft Fatih O. het slachtoffer met een pistool tegen zijn hoofd in de bus gedwongen. Hij zou daarna op een geleend brommertje naar Waddinxveen zijn gereden, om met de geroofde bankpas van het slachtoffer uit Boskoop te pinnen. De 17-jarige Nicolei V. hield intussen het slachtoffer in de bus in bedwang, zo denkt de officier van justitie.

'Geen grapjes, anders snijd ik je open'

'Geen grapjes, anders snijd ik je open', zou hij tegen het slachtoffer hebben gezegd. De 22-jarige Jamal O. zou onderwijl hebben geprobeerd om via internetbankieren geld van de rekening van de Boskoper weg te sluizen. Dat ging via de mobiele telefoon van het slachtoffer, die hij van de overvallers ook moest afstaan. Het wegsluizen van het geld lukte echter niet.

De zaak tegen V. werd donderdag achter gesloten deuren behandeld, vanwege zijn minderjarige leeftijd. Fatih O. en Jamal O. ontkenden bij de rechtbank dat ze bij de overval betrokken waren. Het bewijs van het OM tegen de verdachten is voor een belangrijk deel gebaseerd op onderling telefoonverkeer. Volgens hun advocaten is dat onvoldoende voor een veroordeling.

Vrijgelaten uit voorarrest

Jamal O. is inmiddels vrijgelaten uit voorarrest, ondanks de verdenking van het OM tegen hem. Fatih O. zit nog wel vast. Volgens zijn advocaat was hij op het tijdstip van de overval niet in Boskoop, maar in Gouda.

Bovendien was het slachtoffer naar eigen zeggen door twee donkere mannen overvallen. O. voldoet als Turkse man niet aan dat profiel, aldus de raadsman. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Lees ook: Twee verdachten aangehouden voor gijzeling aan Sint Janshof in Boskoop