Samengaan bibliotheek en Theater Castellum ver weg

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Alphense bibliotheek voelt er weinig voor om in te trekken in Theater Castellum. Mirjam in t Hout, de directrice van de bibliotheek, zegt in AD Groene Hart dat als het theater verbouwd wordt, beide partijen niet tevreden zullen zijn met de uitkomst.

Castellum-directeur Tineke Maas vertelt aan Studio Alphen dat het geen optie is om bijvoorbeeld de kleine zaal te sluiten om daar dan de bibliotheek in te huisvesten. Heel veel mensen zeggen: waarom doe je die kleine zaal niet dicht? Maar juist die kleine zaal is zo ongelooflijk belangrijk voor Alphens talent en het plaats geven van nieuwe initiatieven. Niet iedereen start op een podium met 750 stoelen in de zaal. We vinden talentontwikkeling hier zo ontzettend belangrijk, dan is het wegsnijden van de kleine zaal wel het laatste dat je moet willen, aldus Maas. In t Hout wil een A-plek van de bibliotheek op een goede zichtlocatie.

Kostenbesparing is de reden dat gezocht wordt naar een gezamenlijke huisvesting. Castellum draait al jaren verlies en de gemeente Alphen wil de subsidie tot het minimum terugschroeven, terwijl de bibliotheek momenteel in een tijdelijk gebouw zit en moet verhuizen naar een definitief onderkomen. Overdag is de bibliotheek druk, s avonds het theater. Je kunt elkaars vergaderzalen gebruiken, toiletten, catering, merkt wethouder Kees van Velzen op. Hij hoopt dat beide partijen tot overeenkomst komen.

Vanuit de gemeente Alphen wordt in ieder geval een haalbaarheidsonderzoek gestart. Daarin moet geanalyseerd worden of een gezamenlijke huisvesting voor het theater en de bibliotheek financieel en bouwtechnisch haalbaar is. Daarbij is uitbreiding van het huidige theatergebouw niet uitgesloten.