Saneren asbest na brand start donderdag, ramen en deuren mogen weer open

Foto: Mike Mourits

BOSKOOP - Op vier percelen is asbest aangetroffen na de grote brand aan de Den Ham in Boskoop van dinsdag. Twaalf andere terreinen zijn ook doorzocht, maar daar zijn geen deeltjes gevonden. Donderdag wordt gestart met de sanering.

De eigenaren van de vier adressen, veelal woningen met aangrenzend een bedrijf, zijn woensdag per brief op de hoogte gesteld door de gemeente Alphen aan den Rijn. Het asbest wordt grotendeels handmatig verwijderd. 'Omdat de specialisten bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met het asbest in aanraking komen, dragen zij beschermende kleding. U heeft die speciale kleding niet nodig. Wel dient u contact met asbest te vermijden. Als de specialisten klaar zijn verklaren ze uw perceel asbestvrij. Dit laten ze u weten', staat in de brief.

De twaalf andere direct-omwonenden hebben gelijktijdig een brief bezorgd gekregen waarin staat dat op hun grond geen asbest is gevonden. 'Er zijn wel houtkoolresten aangetroffen, maar die zijn niet asbesthoudend', schrijft de gemeente aan hen.

Advies

De brandweer adviseerde de avond na de brand aan een ieder met asbest in de tuin, om ramen en deuren gesloten te houden. Dat hoeft niet langer, deelt de gemeente mede. Ook werden mensen door de brandweer gevraagd om schoenen buiten uit te trekken, of schoon te maken voor binnenkomst. Deze aanbeveling blijft van kracht.

Het advies voor de vier betrokken percelen is woensdag uitgebreid met het verzoek om huisdieren zo veel mogelijk binnen te houden. 'Maak de poten van uw huisdier schoon als uw huisdier toch buiten geweest is', roept de gemeente op. Plekken waar brandresten liggen, moeten vermeden worden door mens en dier. Planten kunnen afgespoeld worden.

'Gebruik zo veel mogelijk de schoongemaakte routes. Maak de omgeving van uw huis niet zelf schoon. Ligt er asbest bij uw voor- of achterdeur? Spoel dit dan eventueel weg met een emmer water. Laat het opruimen over aan de mensen van het deskundig bedrijf', besluit de gemeente.

Overleden persoon

Brandweerlieden hebben dinsdag in de schuur een stoffelijk overschot aangetroffen. Dat gebeurde tijdens een verkenning door het gebouw, toen het vuur nagenoeg geblust was. Woensdag wordt de hele dag forensisch onderzoek gedaan door de politie naar de doodsoorzaak van de overledene. Ook moet nog vastgesteld worden hoe de brand is ontstaan. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn nog niet bekend.

Hieronder kun je de televisiereportage bekijken die Studio Alphen dinsdag maakte over de grote brand.